Wave Chair Uroša Mihajlovića

Wave Chair Uroša Mihajlovića

Predstavljamo dizajn Wave stolice, autora industrijskog dizajnera Uroša Mihajlovića. 

 

Wave stolica je bila predmet istraživanja i tema master rada koji je Uroš nedavno uspešno odbranio na Fakultetu za umetnosti i dizajn u Beogradu na smeru industrijski dizajn.

 

 

Tema master rada glasila je "Analiza istorijskog razvoja dizajna stolice kao osnov za savremeno rešenje, projekat Wave Chair".

Wave Chair je rezultat jednog izuzetno dugog i složenog procesa - od istraživanja tržišta, ispitivanja materijala, ergonomije, funkcionalnosti, estetike i svih ostalih neizostavno bitnih stavki, putem kojih se došlo do njenog finalnog rešenja.

"S obzirom na samu temu master rada i njegovu težinu, sagledavajući sva svetska poznata rešenja u dizajnu nameštaja, ona kojima su se dizajneri i arhitekte proslavili, nije bilo potrebno mnogo razmišljanja da se odlučim za dizajn ovog tipa stolice", kaže Uroš.

Kroz ovaj projekat autor je morao da pređe kompletnu analizu stolica počevši od najranijih vremena, preko stolica drevnog Egipta, drevne Grčke, srednjeg veka, renesanse, baroka, 19 i 20 veka, kao i analizu stolica čuvenih arhitekata i dizajnera modernog doba. Dalje kroz analizu sprovedena je analiza vrste stolica, materijala, konstrukcije, položaja sedenja, postupka izrade stolica itd.Ono što je važno znati je da je tokom istorije, poćevši od drevnog Egipta, pa sve do današnjeg vremena, zlatni presto, tron, počasna stolica, stolica za predsedavajućeg ili stolica za odmor zadržala status najelegantnijih i najskupljih stolica u koje se ulagala najveća pažnja i umeće i u koje su se ugrađivali najskupoceniji materijali, a kojima su vlasnici želeli da predstave svoj autoritet, društveni status i simbol moći. 

Glavna ideja i zamisao dizajna Wave Chair, bila je da njena profilna linija jasno prikazuje tok jednog talasa na moru. Talas simbolizuje elegantnost pokreta, mekoću, brzinu i snagu... Samim tim, nogari i sedište Wave Chair imaju izuzetno fluidnu liniju koja prvim pogledom posmatrača upravo i asocira na vodu i talas. Blagih je linija, odiše nežnošću, a isto tako stvara osećaj ekstravagantnosti koja oplemenjuje prostor u kome se nalazi. Zbog toga i ponosno nosi naziv Wave Chair.

Wave Chair svoje mesto nalazi u modernom enterijeru, luksuznim apartmanima, privatnim bibliotekama i na jahtama.

Projekat Wave Chair je dizajn stolice koja spada u grupi naslonjača i koja se razlikuje od većine stolica tog tipa. Prvenstveno zbog toga jer je napravljena od kombinacije šest vrsta izuzetnih materijala poput Charles and Ray Eames stolice za odmaranje, a to su: brest, javor, poliester ojačan staklenim vlaknom, dural aluminijum, napa koža, Vero White Plastic. Takođe se odlikuje po tome što se moće rastaviti u svega nekoliko osnovnih delova radi lakše prenosivosti.

Kombinacijom bresta i javora, dobija se kontrast koji odiše elegancijom, i za razliku od drugih vrsta drveta, njihova težina nije velika. Zbog elastičnosti i izdržljivosti, pokazao se kao pravi izbor za nogare Wave Chair, koja prilikom korišćenja ima blage oscilacije.

Poliester se najčešće koristi u nautičkoj industriji kod izrade plovila i mnogim drugim oblastima gde je neophodno izraditi proizvode kompleksne forme u ograničenoj seriji. Otporan je na udarce, toplotu, UV zračenje i sl.

Uževši u obzir sve njegove osobine, poliester se pokazao kao odličan materijal za izradu sedišta Wave Chair, koje je statično, s blagom dozom elastičnosti i koje, zbog svoje konačne težine, stolici daje izuzetnu stabilnost.

Napa koža, zbog svoje glatke površine i prirodnog sjaja, pokazala se kao odličan izbor za pokrivanje i ukrašavanje detalja, kao što su rukohvati i spojnice na nogarima. Time se postigao balans i kontrast između tamnog tona bresta i bele boje ostalih elemenata, a estetski, zbog svoje linije, doprinelo se harmoniji same stolice.

Duraluminijum je lagana i po osobinama vrlo specifična legura koja se koristi u konstrukciji aviona, tako da je zbog svoje obradivosti i težine kao materijal bio pravi izbor za izradu osovina Wave Chair. 

Izrada stolice je trajala gotovo dve godine i za koju je bilo potrebno pribaviti materijal i naći ekipu iz više gradova Srbije, kao što su: Beograd, Novi Sad, Lesnica, Loznica, Knjaževac. Bilo je potrebno mnogo rada, truda, angažovanja i ljubavi kako bi se projekat realizovao.

Za svaki elemenat koji je izrađivan napravljen je zaseban alat i ispitivana je ergonimija, materijali, položaj sedenja i sl. Tako je za glavnu drvenu konstrukciju, tj. nogare napravljen masivan kalup u kome su ubačeni furniri bresta i javora, između kojih je nanesen lepak, i koji su se pritom velikom silom zatezanja sabili u kalupu kako bi se dobila tražena forma. Nakon toga usledila je ručna obrada nogara, obaranje oštrih ivica i sl.

Za izradu sedišta, prvo je potrebno ispitati ergonomiju. Koriste se CAD fajlovi po kojima se izrađuje model od stiropora. Bilo je potrebno uraditi dva modela kako bi se došlo do željenog položaja. U daljem procesu izrađuje se kalup pomoću kojeg se lije sedište od Poliestera. Nosači osovina napravljeni su procesom struganja. Finalni proces u obradi nogara je svakako lakiranje i isecanje kože koja se postavlja preko rukohvata i spojnica. Kao finalni detalji postavljaju se ukrasne kapice sa logoom dizajnera koje su izrađene na 3D stampaču.

Ideja je da se Wave Chair predstavi na međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu 2019. godine, da privuče paznju medija i publike, i tim putem pokaže da i Srbija ima potencijal za dizajn velikih projekata u svetu nameštaja, kao i za mogućnost serijske ili masovne proizvodnje.

Uroš Mihajlović je rođen u Knjaževcu, gde je odrastao i školovao se. U Nišu završava srednju Umetničku školu na smeru industrijski dizajn i enterijer. 2013. godine diplomira na VSSS Beogradska Politehnika, na smeru industrijski dizajn a 2014. godine diplomira na Fakultetu za umetnost i dizajn, na smeru industrijski dizajn. Nedavno završava master studije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu, na smeru industrijski dizajn sa temom master rada "Analiza istorijskog razvoja dizajna stolice kao osnov za savremeno rešenje, projekat Wave Chair". Od 2016. do 2017. godine je radio u londonskoj firmi "TECHUMP" kao glavni industrijski dizajner za opremu za mobilne telefone.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services