ŠUŠUR! Festival od riči

ŠUŠUR! Festival od riči

ŠUŠUR! Festival od riči, u svom novom, petom izdanju, održava se na ostrvu Korčula u Hrvatskoj, u nedelju, 7. avgusta u 21h, a tema festivala je društveno-politički fenomen intelektualne migracije i nomadizma.

Gosti ovogodišnjeg Šušura su: Alida Bremer, Jerko Bakotin, Dragan Markovina, Marko Pogačar, Igor Štiks i Seid Serdarević.

 

U društvu autora kojima je migracija i nomadizam sastavni deo životnog i/ili profesionalnog opusa, ovaj koncept ispituju u kontekstu književnosti, i postavljaju pitanje leži li njegovo poreklo u potrazi za inspiracijom, avanturizmom ili je pak posledica određenih nužnosti.

U planiranoj diskusiji gosti će se dotaći pitanja poput uticaja migracija na lični i umetnički razvoj pojedinca, usvajanja i razmenjivanja raznih kulturnih obrazaca i njihovog odražavanja na kreativni rad kao i pitanja porekla, pripadnosti i identiteta kao i značajne uloge jezika u formiranju istih.

Ovogodišnji ŠUŠUR! Festival od riči u realizaciji su pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Korčula.

ŠUŠUR! Festival od riči u svom jubilarnom petom izdanju dodatno će ugrejati vruću letnju kulturnu ponudu u Korčuli. Tako će se u okviru ove jednodnevne manifestacije 7. avgusta, hrvatskoj i gostujućoj publici željnoj kvalitetne letnje "ćakule" u jedinstvenoj atmosferi Starog Grada Korčule predstaviti autori čiji se opusi i interesi vezuju za putovanja, premeštanja, radni ili životni nomadizam. Punih "kufera" priča tako će u korčulanski ŠUŠUR! pred katedralom sv. Marka od 21 časova, ovoga puta uploviti Alida Bremer, Jerko Bakotin, Dragan Markovina, Marko Pogačar i Igor Štiks, sa Seidom Serdarevićem kao kapetanom mirne plovidbe.

Nešto ranije istoga dana, od 18 časova na trgu ispred crkve sv. Petra, ŠUŠUR! će uposliti i zabaviti najmlađe u vidu besplatne kreativne radionice u saradnji s platformom Djeca.hr. Festival završava rođendanskom feštom povodom obeležavanja prve petoljetke postojanja, a za plesno slavlje na otvorenom biće zadužen najvjerniji gost Festivala, beogradski DJ Ewox.

ŠUŠUR! Festival od riči književni je festival u organizaciji udruženja kulturne akcije KULA iz Zagreba, koja u partnerstvu s BLOCKFREI organizacijom iz Beča, okuplja ženski tim iz Zagreba, Beograda, Beča i Splita i svakog avgusta na raznim lokacijama Starog Grada Korčule realizuje kulturnu manifestaciju koja podjednako privlači domaću i regionalnu publiku i autore.

Svake godine festival se bavi određenom temom bliskom ostrvu, njegovim stanovnicima i posetiocima, uspostavljajući na taj način neposrednu komunikaciju između gostujućih autora i publike. Do sada, ŠUŠUR! se bavio temama putopisa, islomanije i života na ostrvu; diskutovalo se o fenomenologiji dalmatinskog galeba; izgovarala se poezija u saradnji s beogradskim kolektivom Pesničenje; a prošle se godine se raspravljalo o značaju i dometu krimića&ljubića.

Lista dosadašnjih gostiju ŠUŠUR!-a obuhvata renomirane, ali i mlade regionalne, domaće i lokalne autore kao što su Vladimir Arsenijević, Rumena Bužarovska, Marko Tomaš, Srećko Horvat, Stefan Bošković, Ante Tomić, Želimir Periš, Olja Savičević Ivančević, Sanda Hančević, Muharem Bazdulj, Mirjana Novaković, Kate Mitchell, Marko Pogačar, Marijo Glavaš, Darko Šeparović, Ivica Duhović-Žaknić, Duško Kalogjera, Ankica Tomić, Anela Borčić, Valerija Jurjević, Marija Borovičkić, Tanja Mravak, Vlado Bulić, Jordan Cvetanović, Dragan Markovina, Damir Markovina, Toni Faver, i mnogi drugi.

Ove će godine ŠUŠUR! Festival od riči svoj program posvetiti istraživanju društveno-političkog fenomena intelektualne migracije i nomadizma. Tema umetničkih i literarnih nomada vrlo je dugo prisutna kao tema i kontekst u književnosti, a na poseban se način vezuje za samo ostrvo Korčulu koja je od pamtiveka prošarana putokazima raznovrsnih odlazaka i dolazaka.

 

 

ŠUŠUR! Festival od riči na Facebook-u!


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services