Samostalna izložba Jelene Jureše „Mira, skica za portret“ u Salonu Muzeja savremene umetnosti

salon muzeja savremene umetnosti beograd, msu

Muzej savremene umetnosti vas poziva na otvaranje samostalne izložbe Jelene Jureše pod nazivom „Mira, skica za portret“ u petak 15. aprila u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

Kustos izložbe je Una Popović, kustos Salona MSU.

 

Rad "Mira, skica za portret" može se opisati kao multimedijalan pseudobiografski rad, koji prati život jedne anonimne žene Mire, i njene porodice, od perioda pre njenog rođenja, pa do njene tragične smrti. Putem arhivske građe, fotografija i video materijala, korišćenjem i kombinovanim unutar specifično promišljenog modela prezentacije, oživljava se porodična istorija bosanskih Jevreja, Mirinih predaka, koja je stradala na najsuroviji način u logorima na tlu bivše Jugoslavije. U prvi mah možemo razmišljati o biografiji jedne žene, i jedne države, te beleženju epohe. Ipak, ovo je privid, jer je geografija vremena u radu vrlo specifična. Iako fotografija i video kadrovi sugerišu mesta u koja se posmatrač iznova vraća tokom praćenja video instalacije, njihovo značenje svaki put je dopunjeno novim dešavanjima i istorijama.

U okviru pratećeg programa izložbe, u subotu 16. aprila u 18 časova u Salonu MSU, održaće se razgovor sa umetnicom Jelenom Jurešom i Anetom Stojnić, teoretičarkom umetnosti i medija (Fakultet za medije i komunikacije, Beograd). Tema razgovora će biti rad „Mira, skica za portet“ kao i autorkino preispitivanje granica sećanja i politika istorizacije. Moderator razgovora je Una Popović.

Izložba u Salonu podrazumeva prvo predstavljanje, ovog inače dugogodišnjeg projekta, u Beogradu. Galerijskim prostorom dominira imerzivna dvokanalna video instalacija, koja čini osnov rada, a prati je serija pripadajućih fotografija.

Jelena Jureša se u svom radu bavi pitanjima identiteta i politikama sećanja. Fokus njenog rada počiva na odnosu posmatrača i posmatranog, i reprezentacijskih (ne)moći „slike“. Umetnica se unutar svog rada kritički osvrće na istoriju, te proučava arhivsku građu, istražuje pojam istine na rubu reprezentacije, i sučeljava privatna sećanja i sudbine sa političkim i istorijskim narativima.Trenutno živi u Gentu (Belgija), gde radi doktorat na Fakultetu za umetnost i filozofiju Univerziteta u Gentu i na Konzervatorijumu KASK, sa fokusom na politike sećanja i zaboravljanja u Evropi dvadesetog veka.

Katalog izložbe, koji se planira u formi readera a na temu samog rada, izaćiće do kraja izložbe. Katalog će obuhvatiti tekstove Une Popović (kustoskinja MSU), Branke Benčić (nezavisna kustoskinja iz Zagreba), Kristel Stalpaert (Christel Stalpaert, profesorka Teatra, performansa i medijskih studija na Univerzitetu u Gentu), Sare Mendelson (Sarah Mendelsohn, višemedijska umetnica, USA) kao i prepiska Anete Stojnić (teoretičarka umetnosti i medija, FMK Beograd) i umetnice. Partner u realizaciji publikacije jeste institucija Gradske galerije Osijek.

Izložba je otvorena do 12. juna, svakog dana od 12 do 20 časova, sem utorkom. Ulaz je slobodan.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services