Razgovor i druženje sa timom izložbe „U dodiru sa“

Razgovor i druženje sa timom izložbe „U dodiru sa“

Razgovor i druženje sa timom izložbe „U dodiru sa“, održaće se u četvrtak, 4. jula u 17 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu (Ušće 10, Blok 15).
 

 

 

 

 

Kustosi: Senka Ristivojević, Katarina Krstić
Profesori: Radoš Antonijević, Mrđan Bajić
Studenti: Nikita Živanović, Filip Đukić, Andreja Prokopijević, Luka Cvetković, Jelena Mirković, Bogdan Đukanović, Konstantinos Patelis Milićević, Katarina Bošković, Katarina Jovanović, Ana Marinković, Marija Tomić
Savez slepih Srbije: Boris Dončić

Pozivamo publiku da zajedno sa kustosima, profesorima i studentima Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda prošetamo izložbom i podelimo utiske sa postavke, kako nam je novi pristup sagledavanju dela iz zbirki Muzeja pomogao da vizuelno iskustvo obogatimo i proširimo. Da uniformu Reljićevog oficira sa slike Čari rata osetimo pod prstima; da Milićevićev Maslinjak čujemo zvukovima prirode; da osetimo toplinu Tabakovićevog svetla na slici Svetlo, oblak, leptir; da dodirnemo svetlosne oblike Popovićevog performansa Aksiomi; da čujemo i osetimo nelagodu studentskih demonstracija 1968. u Omčikusovoj slici Zagonetka šlema 2; da osetimo delić jugoslovenskih radnih akcija sa letka Svi na posao Pive Karamatijevića ili da poezijom doživimo Jakopičevu sliku Mesečina.

U dodiru sa je izložba koja obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti prilagođenih slepim i slabovidim osobama kroz interpretacije - radove studenata sa odseka Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Interpretacije su oblikovane u raznovrsnim umetničkim formama i medijima (od taktilnih i audio radova, do performansa i prostornih, ambijentalnih instalacija) i nastoje da što vernije prenesu značenja, priče, doživljaje dela iz zbirki Muzeja, da podstaknu novo iskustvo umetnosti.. Pored interpretativnih radova, izložbu prate legende prilagođene slabovidima, kao i legende štampane na Brajevom pismu. Takođe, svako izloženo delo prati i zvučni opis samog dela i informacije o autoru i delu, koji su dostupni na nosačima zvuka, a mogu se pruzeti i putem aplikacije Guide Me očitavanjem QR koda koji se nalazi kod svakog dela. Izložba nam nudi da umetnost sagledamo kroz jednu od njenih uloga – da bude putokaz, da pomogne da upoznamo sebe i spoznamo sopstvene mogućnosti i sposobnosti.

Zbog velikog interesovanja izložba će biti produžena do 15. jula 2019. godine.

 

Fotografije: Bojana Janjić, MSUB

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services