Otvorena izložba Lotrekovih radova

Otvorena izložba Lotrekovih radova

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, svečano je otvorena izložba radova francuskog umetnika Anri de Tuluz-Lotreka.

Nakon svečanog otvaranja, posetioci su imali prilike da pogledaju više od 20 Lotrekovih radova, među kojima je najviše naslovnica i plakata, kao i njegovo najpoznatije delo, plakat za Mulen Ruž.

 

 

Anri de Tuluz-Lotrek među prvima je počeo da se bavi plakatom, kao sredstvom izražavanja i jednim vidom promocije kulturnih događaja, a takođe je i među najznačajnijim predstavnicima impresionizma.

Ovom izložbom i njenim pratećim programima dovodimo Monmartr - srce umetničke prestonice sveta, Pariza, u Novi Sad - Evropsku prestonicu kulture, rekla je koordinatorka kulturne stanice Svilara, Violeta Đerković.

„Ogromno interesovanje za izložbu već na otvaranju, pokazalo je da naša publika ima kulturne potrebe i glad za ovom vrstom sadržaja. Misija kulturnih stanica jeste upravo u tome da kvalitetno odgovore na ovu vrstu kulturnih potreba i omoguće svim građanima da kulturne i umetničke programe mogu da vide, ali i da u njima učestvuju. Posebno se radujemo pratećim programima i radionicama u kojima će učestvovati naši najmlađi sugrađani, koji imaju priliku da od ranog uzrasta formiraju svoje kulturne potrebe na osnovu vrhunskih kulturnih sadržaja“, istakla je Đerković.

O značaju Lotreka i njegovih dela posetioci će imati prilike da čuju svake subote, do kraja izložbe, odnosno 6. 13. i 20. jula od 20.21 čas u okviru stručnih vođenja kroz izložbu, za šta će biti zaduženi stručnjaci iz Galerije matice srpske.

Lotrek je treće veliko ime iz sveta umetnosti, nakon Vorhola i Joko Ono koje je obeležilo poslednjih mesec dana u Novom Sadu, a u okviru četvrte programske platforme „Tvrđava mira“ koju je pokrenuo „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„Lotrek je izuzetno značajan, avangardni umetnik i vidimo da on i dan danas živi zahvaljujući svojim vanvremenskim delima. Upravo ovakvi događaji, poput Lotrekove izložbe, kao i ono što se prethodnih dana i meseci dešavalo u Novom Sadu, govori da mi već sada imamo kvalitetne programe i da sugrađani mogu već sada da vide sve ono što čini jednu Evropsku prestonicu kulture“, rekao je član gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

U okviru izložbe, koja će trajati sve do 20. jula, u Svilari će biti organizovan i prateći program.

Sutra, 5. jula od 20 časova, Svilara će se pretvoriti u pariski kafe, u elektro maniru muziku će puštati DJ VUKASHIN, dok će 7. jula, od 20 časova biti realizovana projekcija dokumentarnog filma o Lotreku, zahvaljujući saradnji sa Francuskim institutom.

Do 20. jula, biće još brojnih aktivnosti, poput koncerata, predavanja, radionica za decu, večeri francuske poezije.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services