Otvaranje junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda

Otvaranje junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda, biće održano u četvrtak, 6. juna u 19 časova u svim galerijskim prostorima KCB-a!


Od 6. juna do 27. juna 2019. godine, biće otvorena vrata KCB galerija za nove postavke i umetničke izložbe! Očekuju nas otvaranja tri nove izložbe u sva tri galerijska prostora Kulturnog centra Beograda.

 


U galeriji Artget KCB-a (Trg republike 5/I), biće otvorena izložba fotografija "Betina fotografija godine 2019", kustoskinje Milene Marjanović.

Na šesnaesti konkurs "Betina fotografija godine 2019" pristigla su 294 rada 79 autora iz 8 zemalja. Stručni žiri u sastavu Milena Marjanović, istoričarka umetnosti, Nenad Petrović, fotograf i Imre Sabo, fotograf, odabrao je 44 fotografije koje će biti izložene u Galeriji Artget Кulturnog centra Beograda , u periodu od 6. do 27. juna 2019.

Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet u struci i u javnosti, doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju.

U Likovnoj galeriji KCB-a (Кnez Mihailova 6), biće otvorena izložba "SUNNY SIDE" Lane Stojićević.

Polazišnu tačku za istraživanje izložbe "Sunny Side" Lana Stojićević je pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela Zora u Primoštenu. Hotel koji je danas privatiziran i preuređen, izgrađen je 1969. prema projektu Lovre Perkovića. Inspirisana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. dokumentovan slavni gost hotela Orson Vels, umetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena.

Minimalnim intervencijama modernistička kupola je izmeštena u svet naučno-fantastičnih filmova šezdesetih. Tako bazen postaje svemirski brod, a slogan „Dođite i vidite istinu”, kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala inozemne goste da dožive sunčanu stranu socijalizma, postaje slogan "Sunny Side" misije.Lana Stojićević (Šibenik, 1989) je vizuelna umetnica koja se najčešće izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Multimedijalnim radovima kritički istražuje raznolike lokalne teme poput divlje gradnje, nebrige za (arhitektonsko) nasleđe i ekološka zagađenja. Diplomirala je slikarstvo 2012. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj je od 2015. do 2018. radila kao spoljna saradnica u zvanju asistentkinje.
Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inostranstvu. Osvojila je Metro Imaging Mentorship Award na izložbi New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, London, 2016)...

U galeriji Podroom KCB-a (Trg republike 5/I) biće otvorena izložba "Games and Politics (Igre i politika)".


Piter Brinskon i Kuroš Vala Nedžad, The Cat and the Coup, 2011


U saradnji sa Goethe-Institutom 6. juna 2019. u Galeriji Podroom otvara se interaktivna izložba video-igara "Games and Politics" (Igre i politika). Ova izložba je ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je digitalni svet uopšte – naročito video-igre i gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj.


Sunset Auriea Harvi i Mikael Samin, 2015


Na izložbi "Games and Politics" posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 18 video -igara, od toga 16 u celovitoj verziji i 2 u verziji let’s play. One će im ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svetu. Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu. Izložene igre bave se problemima poput kritike medija, migracija, odnosa moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im s umetničkog stanovišta. Ne treba, međutim, zaboraviti ni aspekt razvoja video-igara i njihovog korišćenja, kao ni aspekt upotrebe igara u političke svrhe.


Killbox, Džozef DeLape sa Malatom Abasom, Tomom Demajom i Albertom Elvinom iz Biom Collectiva, 2016
 

Izložba Games and Politics zasniva se na izložbi Global Games Centra za umetnost i medije Cet-Кa-Em (ZКM) iz Кarlsruea, sa kojim je Goethe-Institut i sarađivao na njenoj pripremi. Games and Politics traga za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal, težeći tome da odredi na koji način i u kojoj meri ova kreativna forma može ponuditi alternative u okviru industrije zabave.

Izložba će biti praćena bogatim programom – radionicama, predavanjima, vođenjima i grupnim igranjem igrica.


Orwell, Osmotic Studios, 2016
 

Galerije Кulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12:00 do 20:00, sem nedeljom, državnim i verskim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.


Perfect Woman, Peter Lu i Lea Šenfelder, 2014

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services