"The Observer" by GOLIF

„Posmatrač“ by GOLIF

Austrijski umetnik Golif naslikao je prošle godine u 3. bečkom okrugu najveću sliku na svetu veličine 30.000m2.

 


Umetničko delo pod nazivom „Posmatrač“ od sada može da se pogleda i putem softvera „Gugl ert“ („Google Earth“) koji je aktualizovao satelitske slike Beča i time omogućio posmatranje slike u celosti.

 


Ovo umetničko delo zauzima površinu od šest fudbalskih terena. Mladi umetnik koji je skoro diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beču koristio je specijalne rekvizite za bojenje i prskanje kako bi naslikao gigantsko crno-belo lice, a u procesu stvaranja prešao je čak 400km.

Potrošio je 5 tona boje koju je proizvođač boja „Mureksin“ („Murexin“) proizveo specijalno za ovaj projekat bez konzervansa i pesticida.

Iako postoji više različitih aspekata u tumačenju Golifovih dela, umetnički zastupnik Kornelija Cobl smatra da je centralna tema njegovog dela proširenje čovekovih mogućnosti kroz tehnološke procese.

Format „Posmatrača“ je nesvakidašnji kada je u pitanju ulična umetnost čime se otvara tema ljudskih granica. Nemoguće je spoznati delo u celosti, iako je ono javno dostupno. Kako stvaranje tako i posmatranje dela zahteva korišćenje tehnologija. Projekat je realizovan zahvaljujući pomoći velikog broja volontera i stručnih partnera koji su umetniku stavili na raspolaganje znanje i materijal za izradu slike.

Fotografije: © KMG Kultur und Medien GmbH

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text