Junske DOBRE NAVIKE | Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

Junske DOBRE NAVIKE | Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda

U subotu 22. juna, Remont - nezavisna umetnička asocijacija nastavlja sa realizacijom projekta Dobre navike - Šetnja kroz savremenu umetnost Beograda.

 

Šetnja će trajati od 11 do 14 časova.

 

 

Remont tim poziva na junsku šetnju!

Kao i uvek, okupljamo se i šetnju započinjemo sa aktuelnom izložbom u galeriji Remont. Ovaj put je u pitanju specifičan izlagački format koji od posetioca zahteva da se opusti, izoluje i fokusira na sugestivne audio instrukcije. Prolazak kroz rad traje dvadesetak minuta pa predlažemo da, ko je u mogućnosti, dođe koji minut ranije. U podne prelazimo do Kulturnog centra Beograda gde je u galeriji Podroom priređena izložba video-igara kao specifične, digitalne umetničke forme u ekspanziji kroz koju se preispituju različiti savremeni fenomeni i odnosi moći. Šetnju završavamo na izložbi Shifting Shelter, u prostoru biblioteke Gete instituta, u razgovaru sa umetnicom Vesnom Perunović koja od 1988. god živi i razvija umetničku karijeru u Torontu, Kanada.

Program je besplatan i peporučuje se da se zbog ograničenosti grupa prijavite za šetnju do petka, 21. juna u 17 časova na e -mail: remont@remont.net

Projekat Dobre navike posvećen je svim ljubiteljima savremene umetnosti i drugim zainteresovanim građanima koji imaju potrebu i želju da poboljšaju svoj kvalitet života i da se na kreativan način upoznaju sa savremenim kretanjima u vizuelnoj umetnosti.
Želja organizatora je da na ovaj način građanima, na stručan i jednostavan način, približe savremenu umetničku praksu.

Dobre navike realizuju se u saradnji sa Goethe institutom u Beogradu.

Šetnje započinju predstavljanjem tekuće izložbe u Remont galeriji, a zatim slede posete izabranim izložbama gde goste dočekuje domaćin prostora (umetnik, kustos). Za svaku šetnju, ali i za individualne posete, pripremljen je štampani letak sa više informacija o izabranim izložbama i preporukama za posetu.

Program:

11.00
Remont – nezavisna umetnička asocijacija
Maršala Birjuzova 7

Astronaut u meni
Marija Šujica

Astronaut u Meni je prostorna instalacija kroz koju posetioci prolaze kontemplativno, vođeni suptilnim sugestijama audio narativa. Marija u svom radu polazi od eterične strukture svesti i preuzima iskustva tehnika hipnoze kako bi dekonstruisala linearnost pripovedanja i na taj način stvorila interaktivnost. Astronaut u Meni promatra odnos tela, fizičkog i mentalnog prostora posmatrača, suprotstavljajući težinu, kao silu koja deluje na telo u gravitacijskom polju, težini kao emotivnom stanju.
Marija Šujica (Kruševac, 1981.) diplomirala je na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, a potom je završila master na Dutch Art Institute (Arnhem, NL). Od 2016 godine članica je kolektiva Building Conversation sa kojima sarađuje i nastupa. Središte njenog interesovanja su mehanizmi inkorporacije spoljašnjeg sveta u vidu mentalnih slika, a ispituje granice između vizualnih i izvodjačkih umetnosti. Živi i radi u Amsterdamu.

Kroz izložbu vode: Marija Radoš i Miroslav Karić
Izložba je otvorena: 10.06 - 28.06.2019.

12.00
Kulturni centar Beograda, Galerija Podroom
Knez Mihailova 6 / Trg Republike 5

GAMES AND POLITICS (IGRE I POLITIKA)

Na izložbi Games and Politics posetioci imaju priliku da se upoznaju sa drugačijim svetom video-igara. Odavno etablirane kao umetnička forma, video-igre za umetnike postaju izazovan medij u daljim ispitivanjima njegovih granica, kritičkih i političkih potencijala. Tako se izložene video-igre bave problemima poput kritike medija, migracija, odnosa moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im s umetničkog stanovišta. Izložba ima za cilj da podstakne na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svetu kao i u kojoj meri ova kreativna forma može ponuditi alternative u okviru industrije zabave. U postavci se nalazi 18 video-igara, a  izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu. Games and Politics zasniva se na izložbi Global Games Centra za umetnost i medije Cet-Ka-Em (ZKM) iz Karlsruea i uvodna je manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je digitalni svet uopšte – naročito video-igre i gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj.

Kroz izložbu vodi: Katarina Kostandinović
Izložba je otvorena: 06.06 - 28.06.2019.

13.00
Galerija Menjačnica – Goethe Institut
Knez Mihailova 50

Shifting Shelter
Vesna Perunović

Aktuelni projekat Vesne Perunović iniciran je studijskim boravkom na Malti krajem 2017. i predstavlja nastavak njenih istraživanja društveno-političkih tema, posebno pojmova identiteta, egzila i granica. Kroz video radove i fotografije Vesna ovaj put za problemsko polazište ima politiku/poetiku migracije, tematizovano kroz lično životno iskustvo i kao globalni, sveprisutni fenomen današnjice. Njen rad je interdisciplinaran i performativan u formi i sadržaju i u velikoj meri odražava autorkino lično iskustvo izmeštanja, dijaspore i ideju neprekidnog traganja za domom.

Vesna Perunović je magistrirala na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 1987. a od 1988. živi i radi u Torontu, Kanada. U tridesetogodišnjoj umetničkoj praksi učestvovala je na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi širom sveta, uključujući Kanadu, istočnu Evropu, Aziju, Latinsku Ameriku i Sjedinjene Države.

Kroz izložbu vodi: Vesna Perunović
Izložba je otvorena: 04.06 - 29.06.2019.

 

Naslovna fotografija: Boris Burić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services