Izložba "Tren" posvećena Vojkanu Gostiljcu

Izložba "Tren" posvećena Vojkanu Gostiljcu

In Memoriam izložba fotografija “Tren”, posvećena svestranom vizuelnom stvaraocu Vojkanu Gostiljcu, biće otvorena u petak, 28. juna u 19 časova u prostoru Marsh Creative Production (Cetinjska 15).

 

 

 

Kao da je bio svestan da stvara u ograničenom vremenskom okviru, snimao je, kreirao, podučavao, producirao na izuzetno profesionalan, jednostavan ali dramatično ekspresivan način. Tehnički izuzetno pismen, čovek koji je na Fakultetu dramskih umetnosti školovan u „romantično vreme“ filmske trake od 16 ili 35 milimetara, nepodnošljivo lako je ovladao novim vizuelnim tehnologijama i alatima koji su unapredili profesiju, ali sasvim mlade stvaraoce lišili privilegije rada na osnovi svakog filma iz našeg filmskog sazrevanja, a to je svakako – filmska traka.


Fotografija: Vojkan Gostiljac


Ta patina, veština uočavanja detalja, ekonomija vremena, osećaj za limitirano eksploatisanje trake bilo foto ili filmske, atmosfera kojom odišu svi njegovi radovi, jesu nešto po čemu je Vojkan bio prepoznat i zbog čega je još kao veoma mlad svaralac, postao pedagog, sada već etabliranim filmskim snimateljima i fotografima.
"Tren", naziv izložbe posvećene Vojkanu Gostiljcu koji nas je prerano napustio 2018. godine simbolično predstavlja izuzetno dinamičan i sadržajan Vojkanov profesionalni rad. Kao u Markesovoj „Hronici najavljene smrti“, brzina, ali i teskoba slika koje se ređaju pred našim očima lepotu trenutka suprostavljaju neminovnim susretom sa fizičkim krajem. Ovaj diskurs je pogotovo izražen danas, kada Vojkan više nije sa nama. Da, sve je zaista prošlao kao tren.

Izložbu koju vam predstavljamo, Vojkan je sam pripremao u poslednjoj godini svog života.

Organizacija Mikser čiji je bio član, u saradnji sa Marsh Creative Production, štamparijom Proto i Vojkanovim prijateljima, samo je dovršila njegov započeti posao.

Prkoseći Markesovoj predikciji kraja. Vojkan je, kao što vidite, i dalje sa nama. „Tren“ će trajati onoliko dugo, koliko mi, veliki poštovaoci njegovog rada, budemo želeli.Vojkan Gostiljac, fotografija: Tatjana Gostiljac


Vojkan Gostiljac (1971- 2018)
Direktor fotografije, direktor Mikser Media, asistent na Katedri za kameru Fakulteta BK u periodu 2002 - 2005, član Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS). Snimio je oko 50 kratkometražnih igranih filmova, veliki broj serijskih programa, više dokumentarnih i dugometražnih igranih filmova srpske i inostrane produkcije (Lajanje na zvezde, Zona Zamfirova, Ivkova slava, Good Day for Reading, Iron Clad, Šešir profesora Koste Vujića... Poslednji film ”Posmatrači” iz 2016. godine potpisuje i kao producent. Kao dizajner svetla radio na preko 50 pozorišnih predstava u regionu u periodu od 2004 - 2016., a kao dizajner svetla i direktor fotografije realizovao niz manifestacija među kojima je Univerzijada 2009. godine. Kao snimatelj i fotograf, u okviru informativnog, kulturnog i dokumentarnog programa, od 1995. do 2000. radio je za vodeće TV kuće: Al Jazeera, CNN, BBC, TV Arte, France 2, TV 5 i LCI.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services