Izložba "Tragovi zločina i dokazi sreće 2.0" Jelene Aranđelović

Izložba "Tragovi zločina i dokazi sreće 2.0" Jelene Aranđelović

Izložba "Tragovi zločina i dokazi sreće 2.0" Jelene Aranđelović, biće otvorena u četvrtak, 15. avgusta u 19 časova u Prodajnoj galeriji "Beograd" (Kosančićev venac 19).


 

 

Autorka se u Prodajnoj galeriji ,,Beograd” predstavlja serijom slika velikog formata u tehnici ulja na platnu, objedinjenih  nazivom „Tragovi zločina i dokazi sreće 2.0 “. Kroz minuciozni crtački grafizam i istančanu gamu „sive boje“, kreirane su urbane predstave, kadrovi gradskih pejzaža zamišljeni kao minzascen prošlih, potisnutih ili nekih budućih uznemirujućih događaja i ličnih preokupacija. Nastali po fotografskim predlošcima, ovi radovi oživljavaju bolna mesta kako kolektivnog, tako i intimnog sećanja, dok atmosfera pustoši i propadanja aludira na, kako autorka navodi ,,strah od intimne praznine u kulturi izobilja”.

Izložba „Tragovi zločina i dokazi sreće 2.0″ obuhvata slike iz dva ciklusa, od kojih je prvi retrospektiva radova iz serijala “Tragovi zločina i dokazi sreće” iz perioda 2015 - 2019, koji se bavi fenomenom sećanja, kako iz lične arhive, tako i iz odbačenih dokumenata nepoznatih ljudi. Drugi ciklus radova “Ulične rekonstrukcije” započet je 2017. godine i još je u procesu rada, a proučava aktuelna građenja i urušavanja urbanog pejzaža.
"Privučena gradskim radovima i rekonstrukcijama pored kojih svakodnevno prolazim, odlučila sam da ih i vizuelnim putem uobličim. Fotografišući prizore kretala sam se od dokumentovanja, selektovanja do kasnijeg pokušaja vizuelnog definisanja kroz slikarski rad. Kako samo rekonstruisanje kao fenomen i akcija nema definisanu formu tako i moje stvaralaštvo ma koliko ja insistirala negde na detalju ostaje po meni i dalje u procesu re (definisanja) i potrage." Jelena Aranđelović  (iz predgovora kataloga).

Jelena Aranđelović (1979) diplomirala je, a potom i magistrirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. Tokom 2004 - 2005. godine studirala je na Ecole Nationale Superieure de Beaux art u Parizu kao stipendista Ambasade Francuske. Dobitnica je stipendija Kraljevine Norveške, stipendije Francuskog kulturnog centra, kao i stipendije za Talente iz fonda Republike Srbije. Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama od kojih izdvajamo: Galerija Kulturnog centra Beograda (2004), Galerije Cite International des Arts, Pariz (2006), Galerija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (2008), Galerija SULUJ (2017).
 

Izložba će biti otvorena do 2. septembra 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services