Izložba plakata Anri de Tuluz-Lotreka u Svilari

Izložba plakata Anri de Tuluz-Lotreka u Svilari

Izložba plakata Anri de Tuluz-Lotreka, biće svečano otvorena 3. jula u 20.21h u kulturnoj stanici Svilara (Đorđa Rajkovića 6b) u Novom Sadu.Nakon svečanog otvaranja, predviđeno je stručno vođenje kroz izložbu za šta su zaduženi stručnjaci iz Galerije Matice srpske.

 

 

Izložba plakata jednog od najznačajnijih predstavnika impresionizma, Anri de Tuluz-Lotreka, je poslednji događaj u okviru četvrte programske platforme „Tvrđava mira“, a Novosađani će imati prilike da je vide do 20. jula 2019. godine.

U naredne tri nedelje, Svilara će odisati duhom Francuske sa kraja 19. veka, odnosno periodom u kom je živeo i stvarao Lotrek, jer će biti organizovani i drugi kulturni sadržaji, tematski u skladu sa izložbom. Do Francuske odvešće nas sedma umetnost, kroz projekciju brojnih filmova, među kojima je i dokumentarni film o Tuluz-Lotreku. Muzički, Francusku iz Lotrekovog doba, dočaraće novosadski džez trio „Manush“ čiji je nastup zakazan za 9. jul u 20.30h.

Lotrek je stekao slavu kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatom, kao jednim vidom reklame, a najpoznatiji među njima je plakat za Mulen Ruž. Stoga će u kulturnoj stanici Svilara biti održano i predavanje profesora sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, na temu plakata, kao sredstva izražavanja i promocije kulturnih programa.
Pored izložbe, filmova, koncerata i predavanja, posetioci će imati prilike da degustiraju pića karakteristična za kraj 19. veka u Francuskoj.Anri de Tuluz-Lotrek rođen je 24. novembra 1864. a umro je 9. septembra 1901. godine. Umetnik koji je svojevremeno bio neshvaćen, imao je surov stav, kako prema svom izgledu, jer je bio patuljastog rasta, tako i prema izgledu drugih. U svojim radovima nije tragao za lepotom, već za istinom, pa je tako svoje modele predstavljao realno, a nekad je čak nastojao da na delu budu ružnije nego što jesu. Lotreka karakteriše boemski život, a iako je bio iz bogate porodice, bežao je od elite i nametnutih pravila grofovskog života, provodio je dane sa „običnim“ svetom, pronalazeći utočište u kabareima. Ipak, u svom teškom životu, uspeo je da napravi revoluciju u umetnosti i hrabro unese nešto potpuno novo u francusko slikarstvo, što je za njegove savremenike bilo nepojmljivo. Anri de Tuluz-Lotrek – treće je veliko ime iz sveta umetnosti čija su dela Novosađani imali priliku da vide u okviru programske platforme „Tvrđava mira“ od 7. juna do 7. jula, a sve u cilju pripreme Novog Sada za 2021. kada će grad biti centar evropske kulture.

Izložba više od 20 plakata svetski poznatog slikara, grafičara i ilustratora zatvoriće četvrtu programsku platformu „Tvrđava mira“ koju je pokrenuo „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services