Izložba "Mladost u šezdesetoj"

Izložba "Mladost u šezdesetoj"

Izložba "Mladost u šezdesetoj", biće otvorena u ponedeljak, 17. juna u 19 časova u Galeriji savremene umetnosti Pančevo (Vojvode Živojina Mišića 1).


Autorka / kustoskinja izložbe je Slađana Petrović Varagić. Učesnici na izložbi su Milica Đorđević, Sreten Vuković, Uroš Pavlović.


 

Mladost u šezdesetoj
Istraživanje emancipatorskih poduhvata malih zajednica

Projekat „Mladost u šezdesetoj“ preispituje različite parametre nematerijalnih, ali opipljivih vrednosti koje je stvorila jedna zajednica okupljena oko fabrike tekstila „Mladost“ u Požegi, sa ciljem da zabeleži i arhivira, kao i da kroz savremenu umetničku praksu reinterpretira raznovrsne pristupe istraživanja fragilnih društvenih odnosa nekada i sada. Kroz bavljenje temama industrijskog nasleđa u okviru fotografske, video produkcije i dizajna, kao i radom sa fotografskim arhivama i arhiviranjem "živog sećanja" „Mladost u šezdesetoj“ preispituje emancipatorski duh proteklih vremena kontekstualizujići ga kroz odnos bivših tekstilnih radnica/ka prema nasleđu koje su sami gradili.
„Mladost u šezdesetoj“ traga za vremenom mladosti , kao jedna od brojnih inicijativa na teritoriji bivše SFRJ danas, koja biva pokrenuta od strane umetnika i kuturnih radnika, a kojom se nastoji transponovati sećanje na emacipatorske poduhvate posleratnog jugoslovenskog perioda u polje savremene umetnosti. U današnjem kontekstu dehumanizovanih radnih odnosa na marginama neoliberalno-kapitalističkog poretka, u osvit četvrte industrijske revolucije koja "briše" čoveka iz proizvodnog procesa, pronalazi se važnim govoriti o temama radništva i radničke klase, budući da se danas ova klasa fragmentiše i atomizira kako bi se onemogućila reprezentativnost i kolektivna borba za bolji položaj i opstanak.
„Mladost u šezdesetoj“ nastoji da dekodira kulturno nasleđe jedne mikrozajednice i otvori prostor kritičkog razmišljanja unutar postojeće sociokulturne stvarnosti. Slađana Petrović Varagić - iz kataloga izložbe.

Umetnici učesnici:

Milica Đorđević - fotografkinja i vizuelna umetnica. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na ateljeu za fotografiju, u klasi profesora Branimira Karanovića. Izlagala više puta samostalno, kao i na kolektivnim domaćim i međunarodnim izložbama. Nagrađivana više puta za svoj rad.

Sreten Vuković - snimatelj, montažer. Radio je kao direktor fotografije, snimatelj i montažer na nekoliko dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i serijala. Bavi se videom, animacijom, fotografijom, grafičkim i web dizajnom. Radio je za više televizijskih i produkcijskih kuća u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi predstavljeni su na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i filmskih festivala.

Uroš Pavlović - vizuelni umetnik, grafički dizajner i ilustrator. Rođen je u Požegi, SFRJ. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grafičkom odseku. Učestvovao je na šest samostalnih i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i likovnih kolonija i rezidencija. Više puta je nagrađivan. Radovi su mu zastupljeni u Telenor kolekciji, kolekciji Kulturnog centra Požega (otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije) i više privatnih kolekcija 

Izložba će biti otvorena do 5. jula 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services