Izložba "Mehanički pejzaži" Dragana Rajšića

Izložba "Mehanički pejzaži" Dragana Rajšića

Izložba "Mehanički pejzaži" Dragana Rajšića, biće otvorena u četvrtak, 4. jula u 19 časova u Prodajnoj galeriji "Beograd" (Kosančićev venac 19).


 

 

Koncepcija izložbe „Mehanički pejzaži“ zasniva se na istraživanju mašine kao objekta, ali i metafore civilizacijskog napretka koja je izvršila ogroman uticaj na čovekovo okruženje. U svetlu sve ubrzanijeg tehnološkog napretka, Dragan Rajšić istražuje međuzavisnost čoveka od mašine i obrnuto, mašine od čoveka, dok istovremeno postavlja pitanje odnosa prema prirodnim resursima i ukazuje na opasnost njihove zloupotrebe. Postavka se sastoji od skulptura/objekata velikih formata postavljenih na pod i zid galerije i crteža.

Dragan Rajšić (Pula,1967) diplomirao je, a potom i doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2016. godine. Radi kao docent na Vajarskom odseku istog fakulteta. Od 2008. godine izlaže na samostalnim (Galerija Doma omladine 2009; Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca 2010. Galerija Izlozi FLU 2017; Galerija X Vitamin 2018. i dr.) i  kolektivnim izložbama i simpozijumima u zemlji i inostranstvu (2017 – SCULPTURE NETWORK, Paviljon Cvijeta Zuzorić; 35. Internacionalni simpozijum skulpture Terra, Kikinda; Simpozijum skulpture Meander, Apatin; 2018 – Vajarska radionica Nacionalne umetničke akademije, Galerija Mestra, Sofija, Bugarska i dr.) Autor je više skulptura u javnom prostoru.(…)

Rad Dragana Rajšića nalazi se na liniji koja seže od eksperimenata u skulpturi i umetničkih ostvarenja avangarde, pre svega inspirisanih konstruktivističkom teorijom i bavi se danas posebno aktuelnom problematikom odnosa čoveka i tehnologije. Naziv izložbe “Mehanički pejzaži”, može se dovesti u vezu sa estetikom radova ali i sa specifičnim za naše doba odnosom prema stvarnosti. U stalnoj borbi sa nedostatkom vremena, neophodnog za kontemplaciju i promišljanje, mnoge odluke donosimo na osnovu prefabrikovanih stavova, preuzimajući dominirajuće parametre datih okolnosti, često naprečac, takoreći “mehanički”. Savremeni pejzaž Dragan Rajšić definiše kroz tri ključna objekata–pojma: brzina, informacija, vreme. Skulpture u metalu koje su umetnikov svojevrsni trademark, definišu pomenute probleme i upućuju na sagledavanje njihove uzajamne povezanosti. Novina je prisustvo boje koju Rajšić koristi plastično, u cilju naglašavanja kvaliteta same forme. Ksenija Marinković, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)

Izložba će biti otvorena do 22. jula 2019. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services