Izložba "Кultivacija komodifikacija" Srđana Veljovića

Izložba "Кultivacija komodifikacija" Srđana Veljovića

Izložba "Кultivacija komodifikacija" Srđana Veljovića, biće otvorena u utorak, 2. jula u 20 časova u Galeriji "X VITAMIN" (Studentski trg 11).

 

U 20:45h će biti upriličen autorski uvod u temu/vođenje od strane Milana Rakite, autora teksta i Srđana Veljovića, autora projekta.

 

 

Izvod iz teksta "Кultivacija, komodifikacija" Milana Rakite

Od antike do današnjih dana, motiv pastoralne prirode u umetnosti simbolizovao je čistotu, nevinost, pitomost, mir i harmoniju. Кao predstava kreposti i spokoja, idilične slike pastorale pružale su osećaj izdvojenosti iz egzistencijalne svakodnevice i nedaća životnog udesa, utešnu iluziju o postojanju beskonfliktnog sveta sublimne harmonije čoveka i prirode, jedinstva mikrokosmosa i makrokosmosa, i okrepljujućeg povratka u mitsku Arkadiju. 

Fokus fotografskog serijala Srđana Veljovića Кultivacija, komodifikacija usmeren je na problematizovanje načina funkcionisanja ideološke fantazije o arhaičnoj slici izgubljenog raja usred istorijskog aktualiteta današnjice, no za razliku od Miltonove vanvremenske, ali ne manje aistorijske tematizacije tropa  felix culpa*,  Veljovićeva foto-naracija o uzrocima i efektima samoproklamovanog kraja utopije izvedena je bez i najmanjih primesa moralističke teogonijske fabule, štaviše sa etičkom svešću o istorijskom karakteru procesa realizacije kapitalističke distopije i efektima postvarenja, odnosno komodifikacije živog i neživog sveta. Izveden minuciozno metodično, specifičnim pristupom fotografskom mediju koji u njegovom slučaju neizostavno podrazumeva danas tako redak momenat autorskog poštenja prema vokaciji fotografa i iskrenosti prema sâmom posmatraču prelepih fotografskih prizora prirode u okolini Ečke, Veljović uspeva da na sebi svojstven način, vrlo diskretno i suptilno, rasloji i takoreći “razdeviči” sliku romantične predstave o nepatvorenoj nevinosti prirode kao idealizovanom kontrapunktu istorijskog realiteta sveta u kome egzistiramo.


* John Milton, Paradise Lost, Penguin Classics, London, 2003.

 

Izložba "Кultivacija komodifikacija" je realizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services