Izložba "Astronaut u Meni" Marije Šujice

Izložba "Astronaut u meni" Marije Šujice

Samostalna izložba "Astronaut u Meni" Marije Šujice, biće otvorena u ponedeljak, 10. juna u 19 časova u Galeriji REMONT (Maršala Birjuzova 7).


"Astronaut u Meni" je prostorna instalacija inspirisana poslednjim govorom holandskog fizičara i astronauta Vubo Oklsa (Wubbo Ockles), koji je emitovan na nacionalnoj holandskoj televiziji u maju 2014. godine.

 

 

Tom prilikom, obraćajući se javnosti, Okls je predstavio Zemlju kao bolesnu i usamljenu planetu, gde, po njegovim rečima ‘’većina  ljudi nije svesna opasnosti u kojoj živi’’. Polazeći od Oklsovog govora, Marija Šujica svojim radom predlaže razmatranje retorike kojom smo istovremeno upozoreni i pozvani na odgovornost u trenucima krize.

"Astronaut u Meni" promatra odnos tela, fizičkog i mentalnog prostora posmatrača, suprotstavljajući težinu, kao silu koja deluje na telo u gravitacijskom polju, težini kao emotivnom stanju. Ova prostorna instalacija je vremenski određena audio radom koji je ključ za kretanje kroz ambijentalnu postavku, a spremnost posetioca da se prepuste sugestijama i instrukcijama je od bitnog značaja za njegovo razumevanje.

Marija Šujica (Kruševac, 1981.) diplomirala je na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, a potom je master diplomu primila na Dutch Art Institute (Arnhem, NL). Njen rad je predstavljen u kontekstu koji ispituje granicu između vizuelne i izvođačke umetnosti kao na primer Julidans  Festival (Amsterdam), WhyNot Festival (Amsterdam, NL), Kunstvlaai (Amsterdam, NL), JVE A Programme (Berlin, DE), De Appel (Amsterdam, NL), Extrapool (Nijmegen, NL), Raw Material Company (Dakar, SN), Hub Gallery (Belgrade, SR). Od 2016 godine članica je kolektiva Building Conversation sa kojima regularno sarađuje i nastupa. U svojim radovima bilo da se radi o instalaciji, performansu, audio ili tekstualnom radu, Šujica pribegava jeziku i tehnikama hipnoze kako bi dekonstruisala linearnost pripovedanja i na taj način stvorila interaktivnu narativnu strukturu. Središte njenog interesovanja su mehanizmi inkorporacije spoljašnjeg sveta u vidu mentalnih slika. Marija živi i radi u Amsterdamu.


Izložba će biti otvorena do 28. juna 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services