Izložba “You’ll make sense when you find a horizon” Branislava Nikolića i Domingos Octaviana

Izložba “You’ll make sense when you find a horizon” Branislava Nikolića i Doming

HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau poziva na otvaranje izložbe “You’ll make sense when you find a horizon” Branislava Nikolića i Domingos Octaviana, u subotu, 6. jula u 19 časova, na adresi Topličin Venac 14/9, 4. sprat.


 

 

Kustos izložbe je Teodora Jeremić.

Dve neprekidne funkcije koje slikaju jedan topološki prostor u drugi nazivaju se homotopnim ukoliko jedna od njih može neprekidno biti transformisana u drugu. Takva, homotopična, priroda horizonta, kao pojma koji se, osim što je zauvek smešten ispred nas, i tantalovski nedostižan, kao perpetum mobile i konstantno menja kako mu prilazimo, uspostavlja ga kao bihejvioralni model savremenosti. Moderna “disciplinarna društva”, u kojima pojedinac nikada ne prestaje da prelazi iz jednog zatvorenog sistema u drugi, i u svakom dobija novi set pravila koja mora da poštuje (u okviru kojih pronalazi ciljeve i zadovoljstvo u ostvarivanju istih), su krajem XX i finalno u XXI veku zamenjena Baumanovim liquid society, “tečnim društvima”, i novim čovekom, kome je gotovo nezamisliva identifikacija sa jednim unapred predodređenim ciljem već se za ispunjenjem traga i teži zadovoljstvu koje jedino donose perpetualna evolucija, i stalna naklonost promeni. Budući neuhvatljiv, de facto nepostojeći, horizont postaje ključan fenomen, koji ostaje sinonim za cilj, samo je taj cilj u mnogome izmenjen. To više nije sama destinacija, nego navigacija - traganje, pomeranje. Biti u konstantnom pokretu, ali ne stići nigde finalno jer se dosežući konstrukt fantazije, naše projekcije raspršavaju i ispostavlja se da “čak ni čovek ne želi zaista da stigne u zemlju na horizontima kojoj se nada.”

Na tom putu, bez fiksne destinacije i u konstantnom traganju otvara se dijalog između Nikolića i Octaviana. Drugačijih generacija, pozadina, iskustava, geografskih uporišta, kreću se, sakupljaju, modifikuju, beleže, istražuju i predlažu oblike postojanja u savremenosti. U sveopštoj i večitoj potrazi za smislom i tačnim odgovorima, “You’ll make sense when you find a horizon” pomalo ironično nagoveštava nepostojanje vrhunske istine, i nemogućnost pronalaženja smisla kao vrhunca samospoznaje, ali i neophodnost postojanja ideje o njima i važnost traganja.

Izložba je otvorena do 13. oktobra 2019. godine.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services