Grafički kolektiv – 70 godina | Susreti sa umetnicima

Grafički kolektiv – 70 godina | Susreti sa umetnicima

Srpska akademija nauka i umetnosti i Grafički kolektiv pozivaju na druženje sa Dušanom Mikonjićem, u sredu, 14. avgusta u 19 časova u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35).

 

 

 

Grafički kolektiv – Galerija u pokretu (Kosančićev venac 19) i SANU, u okviru ciklusa Susreti sa umetnicima, organizuju druženje sa Dušanom Mikonjićem.

Dušan Mikonjić (1940. Uroševac), slikar i grafičar. Diplomirao je 1964. na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1963. izlaže samostalno (Beograd, Stokholm...) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Venecija, Sarajevo, Miškolc, Damask, Aman, Tuzla, Zagreb...). Nagrade/izbor: Zlatna igla ULUS-a, Beograd, 1980; Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 1983; Nagrada za akvarel na Prvom bijenalu akvarela, Zemun, 1993. i brojne otkupne nagrade. Studijska putovanja: Švedska, Norveška, Italija, Švajcarska, Francuska, SAD, Kanada, Grčka, Bugarska, Austrija, Poljska.

Dušan Mikonjić naizmenično stvara u grafičkom i slikarskom mediju obeleženih izražajnim nabojem poetičnosti vizije. Enterijer je najčešći tematski okvir u kojem autor varira intimno osećanje ateljejskog prostora koncentrišući svoju pažnju na klasično koncipovan motiv police ili mrtve prirode. Ovi kadrovi su jednostavne prostorne projekcije iznijansiranih planova i oplemenjene naracije. U njima dominira senzibilizovan crtež bogatih i plemenitih linijskih tokova otkrivajući intuitivni i spontani karakter nastanka kompozicije. Isto tako, Mikonjić tehnikom suve igle majstorski vlada i ovaj grafički postupak tipičan je za njegovo stvaralaštvo u oblasti umetničke grafike. Lj. Ćinkul                                                                                                                                        

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services