Gostovanje izložbe "Tito u Africi" u Vende muzeju u Los Anđelesu

Gostovanje izložbe "Tito u Africi" u Vende muzeju u Los Anđelesu

Gostovanje izložbe "Tito u Africi" – slike solidarnostii, Muzeja Jugoslavije, od 23. juna do 20. oktobra u Vende muzeju u Los Anđelesu (SAD), specijalizovanom za teme Hladnog rata i socijalizma.

 

 

 

Nakon uspešnog gostovanja izložbe u Muzeju Pit Rivers (Velika Britanija) 2017. godine, ova izložba će još jednom pokazati koliko su značajni artefakti Muzeja Jugoslavije, kao svedočanstva o vremenu solidarnosti sa Afrikom i Trećim svetom u borbi za nezavisnost, ali i da su nezaobilazan deo svetske kulturne baštine.

Izložba je rezultat saradnje istraživača u okviru projekta Socijalizam postaje globalan – veze između zemalja drugog i trećeg sveta Univerziteta u Ekseteru i Muzeja Jugoslavije. Realizovana je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Britanskog saveta za umetnost i humanistiku.

Gostovanje u Vende muzeju je prilika da se američkoj publici  i njihovim istraživačima predstavi i foto-arhiv Muzeja Jugoslavije kroz izbor fotografija snimljenih od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog veka, tokom putovanja Josipa Broza Tita i njegove supruge, Jovanke Broz, u afričke zemlje. Fotografije koje su kustosi odabrali za ovu izložbu beleže Titove susrete sa značajnim istorijskim ličnostima, među kojima su etiopski car Hajle Selasije, egipatski predsednik, Abdel Gamal Naser, i prvi premijer i predsednik Gane, Кvame Nkruma.


Egipat 1962. godine, Tito i Jovanka Broz na brodu ispred hrama u Abu Simbelu

 

Autori projekta, kao i tekstova u istoimenoj knjizi koja prati izložbu su: Radina Vučetić, istoričarka (Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu), Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i teoretičarka umetnosti, Pol Bets, istoričar (Univerzitet u Oksfordu) i Radovan Cukić, kustos istoričar (Muzej Jugoslavije). Кustoskinje izložbe Tito u Africi – slike solidarnosti su Ana Sladojević, nezavisna kustoskinja i Mirjana Slavković, kustoskinja Muzeja Jugoslavije.

Izložba prikazuje promenljiv odnos dve osnovne komponente: društvene vrednosti solidarnosti i antikolonijalizma s jedne, i formalne reprezentacije međudržavnih susreta na najvišem nivou s druge strane. Vrednosti o kojima je reč bile su zajedničke zemljama trećeg sveta sa kojima je Jugoslavija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka delila uverenja i ciljeve. Ovom izložbom, između ostalog, ukazuje se na potencijal nasleđa da doprinese prepoznavanju, reafirmaciji i redefinisanju pomenutih društvenih vrednosti.

Izložbu Tito u Africi – slike solidarnosti, samo u Muzeju Jugoslavije od kraja juna do kraja oktobra 2017. godine videlo je više od 50.000 posetilaca.

 

Na naslovnoj fotografiji: Etiopija, 1955 Tito i Hajle Selasije na mestu bitke kod Adua

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services