ART BRANČ Tijana Todorović

ART BRANČ Tijana Todorović

Art branč sa Tijanom Todorović održaće se u četvrtak, 20. juna u 12 časova u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5/I).

 

Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, jednog petka u mesecu, tačno u podne. 

Pozvani gost, gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15 do 20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u sledećih 45 minuta voditi razgovor između publike i govornika. Кao pripremu za razmišljanje pred junski Art branč, Tijana Todorović nam najavljuje temu:

REJV КULTURA I PLESNI AКTIVIZAM

Odrastanje u Srbiji 90-ih donelo je niz ličnih traumatičnih iskustava usled kolapsa kulture, društva i države. Ipak, tokom tih 90-ih generacija kojoj pripadam pokrenula je svoju paralelnu kulturu koja je nastala iz istinskog bunta prema celokupnoj stvarnosti kao i potrebe da se kroz telo, pokret i ples  "očistimo" i iscelimo od mraka svakodnevice. To je bila tehno i rejv kultura koja se gajila noću u mraku hangara i klubova. Nama, savremenicima ovog procesa, društveni angažman i aktivizam su podrazumevajući faktori elektronske muzičke scene i noćnih izlazaka uopšte.  Mi znamo da je ples moćno sredstvo komunikacije i transformacije i da kolektivno telo koje se formira uz hipnotičke, tribalne ritmove elektronske plesne muzike vrlo lako može postati i političko telo. Кroz celu istoriju takozvane "dens" kulture ponavlja se isti motiv. U vreme kolektivne krize plesni podijum postaje intenzivniji, zanimljiviji, progresivniji. Potreba za blizinom i toplinom drugog bića u tim trenucima jača i o tome svedoče svi istorijski bitni pokreti u okviru ove scene. Detroit, Mančester, Čikago, Berlin, a tu negde i Beograd. O ovoj temi, a posebno o slučaju Srbije u kojoj je rejv doprineo promeni političkog sistema, puno se priča i piše u globalnim akademskim i intelektualnim krugovima. Tema je ponovo aktuelna u Gruziji, Palestini i Brazilu gde se ovih dana pleše protiv političke i društvene opresije.  Domaći umetnik i kustos Bogomir Doringer iscrpno istražuje fenomen političkog plesa i skovao je potpuno novi izraz u teoriji plesa "the dance of urgency" - teško prevodiv na srpski jezik. Ova vrsta "plesnog aktivizma" trenutno je sveprisutna i u zemljama zapadne Evrope. Elektronska muzička scena je mesto žustrog diskutovanja i borbe za prava i osnaživanje žena, svih pripadnika LGBT zajednice, povod za anti-fašističke demonstracije, podizanje svesti o diskriminaciji izbeglica itd. Tokom kratkog Art Branč okupljanja pokušaćemo da približimo zašto izlazak u klub nije nužno površni izvor zabave.

Specijalni gosti: Edin Omanović, Dragstor Beograd i Slobodan Brkić DJ i ekonomski ekspert.

Ulaz je slobodan.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services