Legat Paje Jovanovića

Legat Paje Jovanovića

Legat Paje Jovanovića nalazi se u Ulici kralja Milana 21, IV sprat, izložbeni  prostor koji je posvećen jednom od najvećih srpskih umetnika svih vremena.

 

 

 

Enterijer podseća na njegov bečki atelje, prenešena je atmosfera u kojoj dominira toplina i snaga samog umetnika.

 

 

Pored slika zaostavštinu čine razni predmeti iz njegovog privatnog života.Ostavio je 211 umetničkih dela i 657 predmeta.

 

 

Paja Jovanović (1859 - 1957 ), rođen je u Vršcu a umro je u Beču. Svestrana ličnost i radoznao, govorio je pet jezika. Kretao se u visokom društvu i upoznao je evropske kraljeve, careve i plemiće.

 

 

Bio je opčinjen srpskom kulturom, istorijom i narodnim pesmama u kojima je nalazio inspiraciju za svoje slike sa istorijskim temama i žanr - scenama.

 

 

Predstavnik je akademskog realizma. Stvorio je i niz  psihološki prostudiranih portreta a kroz stav, odeću, odlikovanja, nakit  povezivao ih je sa sredinom u kojoj su živeli i predstavio je hjihov društveni status. To su harmonične kompozicije pune pedantno obrađenih detalja.

 

 

Hermina - Muni Jovanović, umetnikova supruga i model, njena lepota i skladno telo su ga fascinirali i inspirisali. Postoji veliki broj portreta ove dame koja je bila dosta mlađa od njega ali ga je pratila i u danima njegove bolesti a posle njene smrti 1972.g. testamentom je dopunila  Legat novim delima. Sahranjena je kao i Paja Jovanović u Beogradu u Aleji velikana.

 

 

 

Kraljica Marija Karađorđević, 1925 - 1927

 

 

Umetnikova opčinjenost našim gradom učinila je da Beograd dobije neprocenljivu zbirku trajne vrednosti koja se kao tumač jedne epohe čuva u najužem centru grada.

 


pripremila: Višnja Jovanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services