Galerije i muzeji

Beogradske galerije i muzeji
Klasik galerije + 2 nekonvencionalne i 4 muzejske preporuke

Naučni klub CPN

Naučni klub Centra za promociju nauke u Beogradu.

Naučni klub Centra za promociju nauke u Beogradu je mesto za sve one željne istraživanja. To je mesto za pitanja i saznanja, učenje i druženje, otkrića i radosti.

Centar za promociju nauke i njegovi partneri iz nauke, obrazovanja i medija, iz Evrope i sveta, svakog dana organizuju raznovrsne, svakom dostupne, naučnopopularne programe.

 

Laufer || Eugster Belgrade

Galerija Laufer || Eugster Belgrade, Dunavska BB

Galerija Laufer || Eugster Belgradenalazi se u uzbudljivom industrijskom prostoru – stovarištu u pojasu stare beogradske luke, u Dunavskoj BB.

 

 

 


Njeni osnivači su dvojica Švajcaraca koji žive i rade u Beogradu – pisac i publicista David Laufer i proizvođač umetničkih radova sa bogatim internacionalnim iskustvom, Jan Eugster.

Blatobran

Kreativni centar Blatobran je formiran 2007. godine

Kreativni centar Blatobran je formiran 2007. godine kao otvorena platforma za povezivanje umetnika i dizajnera koji koriste prevashodno keramiku ali i druge medije umetničkog izražavanja.

 

 


Umetnici okupljeni oko Blatobrana imaju zajednički cilj da kroz izlagačku delatnost, prezentacije, predavanja i druge forme umetničkog izražavanja edukuju širu publiku i unaprede svest o značaju umetnosti i dizajna u savremenom društvu.

Muzej Zepter

Muzej Zepter Beograd

Muzej Zepter se nalazi u samom centru Beograda u Knez Mihailovoj ulici broj 42.

 

 

Zgrada je projektovana za potrebe Prve hrvatske štedionice a arhitekta je Dionis Sunko.

 

 

Urađena je u stilu secesije, impresivno je lepa sa velikim mermernim holom, prostranim izložbenim salama i dekorativnim  stepeništem koje vodi na gornji nivo muzeja.

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle nalazi se u Krunskoj ulici br.51 u zgradi koju je 1929. godine projektovao arhitekta Dragiša Brašovan.

 

 

Ovo zdanje svoju sadašnju namenu dobija 1952. godine kada je u njemu osnovan muzej ovog velikog naučnika.

 
Bista Nikole Tesle, Ivan Meštrović, 1952.


Jedini Teslin pravni naslednik njegov sestrić Sava Kosanović po Teslinoj želji svu zaostavštinu prenosi iz Njujorka u Beograd 1951. godine.

Muzej Jovana Cvijića

Muzej Jovana Cvijića

Lokacija : Jelene Ćetković 5, Kopitareva gradina

 Jovan Cvijić ( 1865 - 1927 ), naučnik, geograf, osnivač savremene jugoslovenske geografije. Priznat u svetu. Bavio se geomorfologijom i antropogeografijom Balkana. Multidisciplinarna istraživanja dovode ga do značajnih otkrića koja menjaju već prihvaćene svetske ideje o istoriji Balkana.

Pripremila: Višnja Jovanović

 

Kula Nebojša

Kula Nebojša

Iz ovog objekta ne možete izaći ravnodušni. Spoj istorijskog i savremenog, daje mu vanvremensku dimenziju koja izaziva kako vizuelni tako i emotivno snažan doživljaj.

Kulu Nebojšu moramo posmatrati kao deo kompleksa Beogradske tvrđave.

Salon Muzeja savremene umetnosti

Salon MSUB Saša Reljić

Lokacija: Pariska 14

Jedna od najlepših stambenih zgrada u Beogradu je zgrada u Pariskoj 14, u kojoj se nalazi stalna izložbena galerija Muzeja savremene umetnosti (MSU), delo arhitekte Miroslava Jovanovića.

Fotografije: Saša Reljić

Galerije KCB

Likovna Galerija Kulturnog centra Beograd

Galerije KCB / Galerija Artget i Likovna galerija KCB

Lokacija: Trg Republike 5 i Knez Mihailova 6

Čak dve važne beogradske galerije nalaze se jedna do druge i pripadaju istoj instituciji, Kulturnom Centru Beograda. Velika je verovatnoća da pored njih prolazite makar jednom nedeljno, pa ih posetite, nemojte davati prednost nekoj tamo prodavnici cipela.


Fotografija: Miloš Matović

Galerija Zvono

Galerija Zvono izložba Nikole Pešića

Lokacija: Višnjićeva 5

Galerija Zvono, nedavno je proslavila petnaesti rođendan. Ova beogradska galerija afirmiše mlade umetnike. Ali je vole i oni istaknutiji. Baš je lepo izlagati u Zvonu. Na divnom je mestu, u preslatkoj ulici, malo ispod Višnjićevog pasaža.

Fotografija sa izložbe Nikole Pešića. Foto: Đorđe Popović

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services