Radionice za studente dizajna i primenjenih umetnosti u okviru projekta MADE IN

Radionice za studente dizajna i primenjenih umetnosti u okviru projekta MADE IN

U okviru međunarodnog programa MADE IN, posvećenog vezi između zanata i dizajna, Nova Iskra organizuje dve radionice za studente u saradnji sa dve beogradske zanatske/dizajn inicijative - Boya Porcelain i Naša posla.

 

 

Radionice će biti održane od 20. do 24. maja, a rok za prijavljivanje je petak 17. maj u podne.

Radionice su besplatne, materijal obezbeđen, a broj mesta ograničen na pet učesnika po radionici.

U okviru međunarodnog projekta Made In: Craft Design Narratives, uporedo sa rezidencijalnim boravkom švedske dizajnerke Jenny Nordberg u Beogradu, organizuju se i dve radionice za studente dizajna i primenjenih umetnosti, koji u ovom procesu mogu sarađivati sa nekim od naših najzapaženijih dizajnera/artizana u njihovim radionicama, i kroz višednevnu radionicu razviti eksperimentalni projekatu malog formata. Slične radionice paralelno se održavaju i u Zagrebu, Ljubljani i Andelsbuhu (Bregencervald, Austrija). 

Od učesnika se očekuje da savladaju osnove nekih od zanatskih tehnika koje se primenjuju u ovim radionicama, kroz rad na eksperimentalnom projektu malog obima.

U ponedeljak 20. maja biće održane uvodne sesije upoznavanje sa materijalima i tehnikama, a zatim će zajedno sa vođama radionica biti sačinjen i detaljan plan rada za celu nedelju.

Radionice će trajati po nekoliko sati tokom četiri dana, uz jedan dan samostalnog rada na konceptu.

Radionice su besplatne, a materijal će biti obezbeđen. Broj mesta je samo pet po radionici, zbog ograničenih prostornih kapaciteta. Svi zainteresovani studenti dizajna i/ili primenjenih umetnosti treba da se prijave putem ovog linka najkasnije do petka, 17. maja u podne. Istog ili narednog dana primiće informacije o izboru učesnika i prvom terminu.

Bojana Brkić ručno izrađuje porcelansko posuđe. Iza nje je put koji je počeo 2000. godine, kada se zaljubila u umetnost keramike kao student kineskog jezika i književnosti, otkrivajući minimalističke ideale lepote Dalekog Istoka, kontrasta i harmonije čvrstog i krhkog. Ovo se pokazalo kao odličan uvod u rad sa porcelanom. Sa puno entuzijazma preselila se u Kinu 2005. godine, ali se nakon godinu dana vratila u Srbiju i radila više različitih poslova, a najduže kao instruktor jezika. Tokom čitavog tog perioda, fokus joj je održavala meditativna atmosfera keramičarskog ateljea. Početkom 2012. godine, osećala se spremnom za porcelan, kao najzahtevnijim materijalom, i za sopstveni brend. Ime sa kojim je počela je Re: Art: Concept, a u oktobru 2017. godine Re:Art menja ime u Boya Porcelain. Svi komadi su isključivo ručno rađeni, uz korišćenje kvalitetne porcelanske gline i pigmenata nabavljenih širom sveta, koje meša sa glazurama da bi dobila pastelne ili intenzivne nijanse. Ceo proces dešava se u ateljeu-prodavnici, bez ikakve spoljne proizvodnje. Od trenutka kada sirovina uđe u Zetsku 4a, izlazi odatle isključivo kao lep porcelanski komad.

Marija Đorđević je studirala dizajn, a zatim vizuelne umetnosti u Beogradu, Pragu i Drezdenu. Snimala je umetničke video radove i kratke filmove do 2012. godine, kada su se stvari okrenule, i postala je posvećena radu sa kožom. Naša Posla su nastala 2012. godine kada su se dve dizajnerke obuće i torbi iz Beograda udružile. Dizajniraju i izrađuju kožne rančeve i obuću u radionici na Dorćolu, u Beogradu. Udruženim snagama sa obućarem iz Zrenjanina, Mišom Surutkom, naučile su da rade sa kožom radeći uz njega. Njihov dizajn proizlazi iz zanata i prirode ovog tradicionalnog materijala, kože.

MADE IN: Craft Design Narratives je dvogodišnji međunarodni projekat koji se bavi odnosom savremenog dizajna i polja zanata, a podržan je od strane EU programa Kreativna Evropa. Pored Nove Iskre, u projektu učestvuju Muzej sa umetnost i obrt iz Zagreba, Muzej arhitekture i oblikovanja iz Ljubljane, Studio Oaza iz Zagreba, Werkraum Bregenzerwald iz Austrije, kao i organizacija Mikser iz Beograda.

 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services