Nagrada POHVALA 2019

Nagrada POHVALA 2019

Proces nominovanja kandidata za ovogodišnju Nagradu Pohvala je otpočeo!

 

 

Pohvala je nagrada koja se dodeljuje pojedincima, za doprinos ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti, a sastoji se od novčanog iznosa prikupljenog pomoću aukcije Od nule ili donacijama koje iniciraju svi zainteresovani.

 

 

Kao i proteklih godina, na osnovu procesa javnog predlaganja kandidata, biće dodeljene dve Pohvale, od kojih jednu dodeljuje petočlani žiri, a drugu učesnici aukcije Od nule.

Svečane dodele i aukcija će se održati istog dana, 14. juna, u Magacinu u Kraljevića Marka 4-8.

Pozivaju se svi zainteresovani da, do 10. juna, popunjavanjem jednostavnog formulara na www.pohvala.org, predlože svoje kandidate uz kratko obrazloženje zašto baš oni zaslužuju da budu pohvaljeni.Cilj pokretanja ove nagrade jeste želja da se skrene pažnja na brojne dobre prakse u razvoju umetničke scene: lične doprinose, značajne ideje, poduhvate, pomake, nova vrednosna merila, posebnost i inovativnost.

Te prakse često, zbog svoje specifičnosti, ali i nedovoljnog obraćanja pažnje, ostaju neprepoznate. Pohvala nije namenjena pre svega umetnicima za izložbe i radove, za šta već postoji niz nagrada različitih nivoa i usmerenja, već teži da prepozna i učini vidiljivijim brojne aktere koji ličnim zalaganjem, često van očekivanih formata i uz veliki trud kreiraju okosnicu scene - osmišljavaju rešenja za probleme koje institucije ignorišu, ili čak i one čijeg postojanja nismo svesni. One koji pišu, kritikuju, organizuju, fotografišu, promišljaju, udružuju se, otvaraju nove prostore, fizičke, virtuelne i mentalne.

Od 2017. godine dodeljuju se dve pohvale na osnovu procesa javnog predlaganja kandidata. Jednu POHVALU dodeljuje petočlani žiri poznavalaca zbivanja na umetničkoj sceni, a drugu POHVALU dodeljuju učesnici aukcije OD NULE.

Inicijatori Pohvale su: Darka Radosavljević, Mane Radmanović, Radomir Lazović, Luka Knežević-Strika, Aleksandar Nikolić, Slobodan Stošić i Jelena Mijić.

 

Naslovna fotografija: Luka Knežević Strika

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services