KONKURS RE:HOUSING / O STANOVANJU - Dani arhitekture Banjaluka 2019

POZIV: RE:HOUSING / O STANOVANJU - Dani arhitekture Banjaluka 2019

Otvoren je Konkurs za dostavljanje radova na temu stanovanja koji organizuje Istraživački centar za prostor u okviru manifestacije Dana arhitekture Banjaluka 2019, koja se održava od 13. do 19. maja.

 

 

Pozivaju se profesionalci i studenti arhitekture i srodnih oblasti da učestvuju na KONKURSU s temom O STANOVANJU / RE:HOUSING čiji će rezultati biti predstavljeni u okviru jubilarnih petih Dana arhitekture Banja Luka, koji se održavaju od 13. do 19. maja.

Dani arhitekture Banja Luka su jedan od najvećih događaja iz oblasti arhitekture u Bosni i Hecegovini i do sada su ugostili predstavnike velikih arhitektonskih biroa poput: Mikkel Frost (CEBRA, Danska), Sonia Cohan (Dorte Mandrup, Danska), Trinne Berthold (SHL Danska), Hrvoje Njirić (Hrvatska), Adnan Harambašić (SAAHA, Norveška), Wolfgang Fischer (Franz&Sue, Austrija), Philipp Wemmer (Schenker Salvi Weber, Austrija), Krešimir Damjanović (Hrvatska), Maruša Zorec (Slovenija), Dijana Vučinić (Crna Gora) i drugi.

Mesto održavanja simpozijuma je Gradsko pozorište Jazavac, a program predavanja je praćen izložbama koje se organizuju u staklenom paviljonu, Banskom Dvoru ili Domu omladine (u zavisnosti od obima izložbe i raspoloživosti prostora).

Pored programa predavanja i izložbi u sklopu Dana se organizuju i arhitektonski konkurs, mini sajam građevinarstva i studentske radionice.Stanovanje kao primarna i osnovna funkcija grada, čini preko 70% urbane strukture. Ipak, stanovanje nije samo struktura, već i iskustvo prostora. Iskustvo koje je i lično, i kolektivno, i kulturološko – ukorenjeno u arhetipovima. Premda je tipologija stambenih objekta – u strukturi, programu i kroz eksperimente – pokazala najveći stepen otpora prema promeni, ipak se sporo i neizbežno menja, u skladu sa novim društvenim fenomenima i prostorno-vremenskim odnosima. Savremeni stil života – trend čestih migracija i upotrebe savremenih tehnologija – menjaju percepciju doma kao mesta obitavanja, lične identifikacije, i mesta zajedničkog emocionalnog iskustva. Tradicionalni načini stanovanja i tipovi stambenih prostora traže preispitivanje u odnosu na naglašeno dinamične urbane sredine i razvoj pametnih tehnologija, ali i u odnosu na savremene trendove održivog dizajna.

Ideja organizatora je da kroz konkurs i pristigle radove preispita promene u odnosu prema stanovanju u užem smislu – na nivou doma i širem – u urbanom okruženju, a koje su uslovljene savremenim načinom života, zadržanim tradicionalnim obrascima i njihovom transformacijom. Traže se novi pristupi, inovativna rešenja, novi modeli koji bi se suprotstavili ustaljenim i preovlađujućim obrascima.

Cilj konkursa je da otvori pitanja, podstakne komunikaciju, kritičko mišljenje, promišljanje i naposletku da viziju budućnosti stanovanja koja će biti predstavljena u okviru manifestacije Dani arhitekture Banjaluka 2019. kroz izložbu i prezentacije nagrađenih radova.

Poziv je otvoren za profesionalce – arhitekte kao i studente arhitekture, ali i ostale naučne i umetničke discipline kroz koje se moguće baviti stanovanjem.

Radove možete slati najkasnije do 1. maja 2019., i to elektronski na daniarhitekture.bl@gmail.com, a o uslovima Konkursa se bolje možete upoznati na ovom linku. 
 

Facebook

Instagram 

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services