Designboom Mart

U okviru ovogodišnjeg sajma nameštaja u Stokholmu i Stokholmske nedelje dizajna, deo izlagačkog programa je i izložba Designboom Mart koju je organizovala jedna od najpoznatijih svetskih nezavisnih internet "publikacija", web portal designboom. Koncipirana kao prodajna izložba suvenira, ovogodišnji Designboom Mart (inače drugi po redu koji se organizuje u Stokholmu), može se reći da je izneverio mnoga očekivanja.

Učesnici na Designboom Mart izložbi između ostalih su i naši dizajneri iz dizajn studija KAKO.KO, Vesna Pejović, Jelena Milojević, i Petar Anić. Pored te lepe vesti da su u selekciju ušli i naši dizajneri iz KAKO.KO, ostali pozitivni utisci su izostali, što bi pre trebalo pripisati organizaciji nego samim izlagačima.

Izlagači su bili skrajnuti i zabačeni, sabijeni jedni uz druge, sakriveni od mnogobrojne publike, bili su postavljeni po obodu hala, tačnije između glavnih izlagačkih hala A i C. Tim prolazom gde su se oni nalazili, publika je u manjem procentu prolazila. Tako da je osnovni koncept prodajne izložbe time bio doveden u pitanje.

Osim par usamljenih slučajeva, među kojima su naši dragi izlagači iz Beograda, zatim Hotel of Things umetnice Aiste Nesterovaite, nakit Kumvane Gomani i još par simpatičnih sitnica, može se zaključiti  i da je sama selekcija izložbe bila "tanka".

KAKO.KO dizajn studio se predstavlja na Designboom Mart Stockholm 2010
sa TRANS/FOLD kolekcijama.

Izložba je deo programa kulturne razmene stokholmskog sajma nameštaja, a designboom je organizator i domaćin izložbe. Izlaže ukupno oko 35 autora, odabranih internacionalnih dizajnera iz svih krajeva sveta. Princip je da posetioci imaju mogućnost da kupe dizajn suvenire (design souvenirs™) i komade rađene u ograničenom tiražu direktno od dizajnera. Ideja je da se troškovi delimično pokrivaju od toga što dizajneri prodaju tokom izložbe. Posle viđenog ne znamo koliko je izložba bila uspešna, i da li će dizajneri uspeti da pokriju troškove metroa sa zarađenim novcem.

Mi ipak navijamo da dobro prođu i nadamo se samo da će im poslednji dan sajma koji je otvoren za širu publiku doneti više uspeha u prodaji, i da će neki posetioci zaista i poneti Designboom Mart suvenire iz Stokholma, svojim kućama.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services