Lamped by Irena Kilibarda

Oled lampa koju je dizajnirala Irena Kilibarda imala je svoje prvo ali uspešno izlaganje za vreme trajanja Londonske nedelje dizajna u sklopu manifestacije Tent London, Truman Brewery, a u okviru izložbe Content Contemporary (stand F23). O ovom novom tehnološkom rešenju OLED osvetljenja smo već pisali na Designed.rs ali smo tada ilustrovali renderima. Sada imate prilike da vidite kako izgleda realizovana i "živa" lampa Lamped na štandu Tent London.

Drugo prikazivanje koncepta u javnosti biće na Red Dot Award -design concept 2010.
Irena Kilibarda je nakon uspešnog prikazivanja u Londonu dobila poslovnu ponudu od glavnog čoveka dizajn tima Philips-a da postane deo njihovog tima. Belgijska kompanija Modular takođe je zainteresovana za dizajn lampe.

Lamped je realizovana u saradnji sa kompanijama Frauhofer IPMS (The Frauhofer Institute for Photonic Microsystems) iz Drezdena i Wikodema, Radebeul, Nemačka. Kompanija Frauhofer IPMS je bila zadužena za OLED sijalice i kablažu, a Wikodema za mehanički deo lampe. Dizajn lampe i tehničke specifikacije su izum beogradske dizajnerke i arhitekte Irene Kilibarde. Lampa je svega 5cm sirine i 0.5cm debljine!

Komentari posetilaca u toku izložbe od dece do baka i deka, od dizajnera, arhitekata do onih koji nemaju veze sa strukom, i stručnjaka u osvetljenju koji rade na OLED tehnologiji su bili jako pozitivni. 

Lamp [lâmp]: a celestial body that gives off or reflects light something that illumines the mind or soul.Lamped je funkcionalno osvetljenje koje ne opterećuje oko. Daje lako skoro neprimetnu i prijatnu boju svetlosti danju, kao i noću. Ovakav koncept je nešto što nam nedostaje u ostalim lampama kad radimo, čitamo ili imamo potrebu za igrom sa svetlošću, tj za osvetljavanjem više pozicija u isto vreme. Lamped je tip lampe budućnosti, koja podržava principe samoodržive/ekološke arhitekture i dizajna. Više lampi u jednoj, u zavisnosti od potrebe korišćenja – podna, zidna i viseća.
Podešavanje osvetljaja: Svaka ploča je pomerljiva levo/desno oko svoje vertikalne ose 90° ; na dva mesta lampa se pomera u levo/desno pod 90°. Lampa ima mogućnost u isto vreme osvetljavanja odozgo i sa strane, sto ublažava stvaranje senki.
Opcije lampe: podna sa postoljem- prototip! Zatim viseća (iznad stola) i zidna.
Forma je laka, pomerljiva, prolagodljiva, linearna i minimalna – maksimalno korisna.
Karakteristike sijalice: OLED ECO, ili nova generacija LED sijalica - organske LED sijalice (organic light emitting diodes), teži “samoodrživom” stilu života pružajući delotvoran izvor svetlosti visokog kvaliteta sa velikim kapacitetom i dugim vekom trajanja. Ekonomičan i ekološki izvor svetlosti koji sam po sebi ublažuje senke.Proizvođači sijalica: Osram, Philips, EG...(biće u prodaji tj. na tržištu od kraja 2010 ili 2011,2012 u zavisnosti od proizvođača). Vek trajanja sijalice: 10.000 sati. Boja svetlosti: 3000K

Dizajn: D signed by Irena Kilibarda
Vizual i grafički dizajn: Iva Kilibarda
Animacije i efekti: Guillaume Abram
Partneri koji su omogućili produkciju prototipa lampe:
Frauhofer Institute for Photonic Microsystems (IPMS), Dresden, Germany – production of OLED tiles and lab testing
Wicodema, Radebeul, Germany – prototype construction production and technical support
Sponzori:
Cigesa
, Malabo, Equatorial Guinea
Imotec, Malabo, Equatorial Guinea

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services