Vojnik3 / Otvaranje

“-Kakvo je stanje u redovima, vojniče”?

Ako se po malim stvarima meri kvalitet života, onda bi mladim grafičkim dizajnerima i studentima, ali i onim ostalim posetiocima koji su imali priliku da učestvuju na međunarodnoj konferenciji (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik, prethodna nedelja u Beogradu trebalo da bude godišnje nadahnuće, motivacija, inspiracija, trenutak za preispitivanja i donošenja nekih novih rezulucija. Hvatanje vazduha za neke nove pobede. Lične, kolektivne, profesionalne.

Konferencija već treću godinu za redom, a naročito ovim poslednjim izdanjem uspeva da odgovori na pitanja kako da kao pojedinci, kao članovi zajednice, kao članovi nekih manjih kolektiva budemo bolji, pametniji, vredniji, korisniji.

Organizatori su osnivanjem ovog projekta bili svesni da se to može pokušati znanjem, edukacijom, aktivnim učestvovanjem, interakcijom i negovanjem dobrih odnosa. I dobili smo odgovor na gore postavljeno pitanje a odgovor glasi:

“-Iznenađujuće ohrabrujuće dragi moj generale”!

Sa neverovatnim sadržajem raspoređenim u četiri dana konferencije, motivišućim i nadahnujućim predavanjima, iscrpljujućim studentskim radionicama, i predivnim druženjima, Vojnik3 je postao okupljalište za mlade grafičke dizajnere ali i one koji to nisu (ni mladi a ni grafički dizajneri) ali se tako osećaju. Dobra saradnja sa fakultetima u regionu, dovela je do toga da konferenciju i ove godine poseti i aktivno na njoj učestvuje oko 50 studenata sa Studija dizajna iz Zagreba, oko deset studenata sa Odseka za dizajn vizuelnih komunikacija umetnicke akademije Sveučilišta u Splitu, oko dvadeset studenata dizajna Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, nekoliko učesnika iz Slovenije, Bosne ali i sa Kosova.Konferencija je nosila naziv Akcija! i imala je dva otvaranja. Počinjemo sa otvaranjima. Ovogodišnju premijeru Vojnik3 je zapravo imao već 19. marta u Dvorani KCB-a gostovanjem i javnim predavanjem Rik Pojnora (Rick Poynor), koji je pravo sa zagrebačkog Zgrafa 11 došao u Beograd kako bi održao predavanje u okviru Vojnika3.

Rick Poynor
 

Nije slučajnost da je baš Rik Pojnor bio pozvan da učestvuje u izdanju konferencije koja nosi naziv Akcija!. Za one koji ne znaju, Rik Pojnor je jedan od inicijatora i potpisnika dokumenta First Things First Manifesto iz 2000. godine. A u ovom manifestu između ostalog stoji … Dizajneri trošimo svo vreme i energiju na proizvodenje potreba za stvarima koje su, u najmanju ruku, beznačajne… Postoje trke, važnije od naše veštine rešavanja dizajnerskih problema. Ekološke, socijalne i kulturne krize bez presedana traže naš angažman… Ove rečenice su bile potka ovogodišnje Akcije! i tako smo upoznali Pojnora.


Jovan Čekić, Dejan Kršić i Boris Miljković BOTA
 

Svoje drugo otvaranje konferencija je imala 28. marta, takođe u Dvorani KCB-a (koji je treću godinu za redom pored Fakulteta za medije i komunikacije i glavni partner organizatoru konferencije, nevladinoj organizaciji BLOKOVI). U punoj Dvorani Kulturnog centra Beograd, 28. marta u 19h zvanično je otpočela treća po redu konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik - Akcija! projekcijom filma "Ruski umetnički eksperiment" autora Borisa Miljkovića BOTE i Branimira Dimitrijevića TUCKA.

Jovan Čekić, Dejan Kršić i Boris Miljković BOTA
 

Na razgovoru nakon projekcije prisutni autor Boris Miljković - BOTA oduševio je mladu publiku svojim duhovitim i iskrenim promišljanjem o svom delu i sebi kao autoru. Baveći se samim nastankom filma, kao i njegovoj popularnosti u ono vreme, Miljković je zaintrigirao studente iz publike (od kojih najveći deo nikada nije ni čuo za ovaj film), da mu nakon projekcije postavljaju pitanja. U razgovoru su učestvovali i Dejan Kršić i Jovan Čekić, grafički dizajneri i teoretičari.

Konferencija nam je donela i nekoliko važnih izložbi. Nakon projekcije filma i razgovora sa Botom, Čekićem i Kršićem u foajeu KCB-a je otvorena izložba Penguin 76 - Pingvinova izdanja tokom 2011. godine. Ova izložba je nastala kao nastavak prošlogodišnje izložbe Penguin 75, organizovane u okviru Vojnika2, a povodom proslave 75 godina rada izdavačke kuće Penguin. Ove godine predstavljena su nova Pingvinova izdanja, nastala tokom protekle godine a koje je uredio izvršni potpredsednik i kreativni direktor američkog Penguin-a, gost prošlogodišnje konferencije, Paul Buckley.

U Galeriji ArtGet KCB-a isto veče svečano je otvorena izložba Dizajn i nezavisna kultura u Hrvatskoj 1990-2010. Izložbu su otvorili Mia David, direktorka KCB-a i Dejan Kršić, grafički dizajner i teoretičar iz Zagreba, veliki prijatelj projekta (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik.

Mia David i Dejan Kršić
 

Izložba je nastala kao prirodan sled, nakon objavljivanja knjige „Dizajn i nezavisna kultura“, koju su uredili Dea Vidović i Maroje Mrduljaš, a dizajnirali Dario Dević i Hrvoje Živčić.

Knjigu su prošle godine objavili Savez udruga Klubtura i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva u partnerstvu s izdavačkom kućom UPI2M Books, a o ovom projektu smo imali prilike da se informišemo na prošlogodišnjoj konferenciji kada je gostovao koautor i urednik knjige Maroje Mrduljaš. 

Dejan Kršić i Dario Dević
 

Dizajn izložbe potpisuje predivni Dario Dević koji je i govorio na otvaranju, a koji je došao nekoliko dana ranije kako bi postavio izložbu. Među posetiocima na otvaranju, ali i kao gosti cele konferencije bili su neki od autora čiji su radovi predstavljeni u ovom projektu, među kojima izdvajamo Dejana Dragosavca Rutu i Damira Bralića. Izložba je otvorena do 15. aprila 2012. godine.

Fotografije: Senja Vild
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services