DMY Berlin 2010

DMY Berlin 2010

Pripremila: Ljudmila Stratimirović
Fotografije: Monika Lang

Berlinski festival dizajna je ove godine po prvi put organizovan u impresivnom zdanju starog aerodroma Tempelhof. Aerodrom je otvoren 1923. godine a do 2008. godine, kada je zatvoren, važio je za najstariji svetski aerodrom koji je u funkciji. Tokom II svetskog rata korišćen je kao vazdušni koridor kojim je stanovnicima Berlina dopremana hrana, ogrev i lekovi. Tokom hladnog rata, 50-ih godina pa sve do pada berlinskog zida, Tempelhof su koristile američke vojne snage kao jedini prilaz Zapadnom Berlinu. Za sada se još ne zna koja će biti namena ovog znamenitog prostora, ali u međuvremenu je počeo da se povremeno koristi za događaje poput dizajn festivala ili većih muzičkih zabava.

DMY International Design Festival je postavljen u hodniku koji vodi ka terminalima, kao i u dva velika hangara. Ovakav prostor verovatno svakom događaju daje posebnu notu bitnosti.

Žiri festivala, koji čine dizajneri Jurgen Bey, Jerszy Seymour, Werner Aisslinger, Hella Jongerius i Patrick Reymond, izabrao je oko 400 izlagača iz celog sveta koji su predstavili svoje inovativne projekte, proizvode ili prototipove.

Droog Design

Među izlagačima nema velikih imena, osim možda Droog Design-a, ali su tu sa podjednakim značajem predstavljeni studenti, nezavisni dizajneri, studiji pa i projekti dizajn institucija kao što su Centro Metropolitano de Deseno iz Buenos Airesa, Seoul Design week i Vienna Design Week sa instalacijom For Use / Numen. Ova instalacija od selotejpa austrijsko / hrvatskog tima koja predstavlja lebdeće prostorije, a čiju smo jednu od varijanti imali prilike da vidimo i na beogradskom Mikseru, jedan je od tri nagrađena rada Berlinskog DMY.

For Use / Numen

Druga dva rada su: Tafelstuken, serija lampi koje potpisuje Daphna Isaacs i EPFL+ECAL Lab sa instalacijom Give me more, koji okupljaju internacionalnu ekipu mladih dizajnera, arhitekata i istraživača koji povezuju nove tehnologije sa dizajnerskim radom.

Ono što je karakteristično za sve izlagače je zanimljiv koncept, inovativnost i održivost.
Ovo je festival novih ideja i eksperimenata, a pravi grad za takav pristup je baš Berlin, evropska prestonica hipstera. Pored centralne izložbe na programu DMY-a je bio i simpozijum koji je okupio brojne predavače. Simpozijum je obrađivao teme novih tehnologija, socijalnih medija i dizajna. Veliki broj manjih izložbi i otvorenih studija čine prateći program festivala nazvan DMY Extended. Festival nije reklamiran u meri u kojoj smo navikli kada se slična dešavanja organizuju u Beogradu. Ali je interesantno ići u potragu za pedesetak lokacija od kojih su neke sa vrlo skromnim doprinosom uzeli učešće u programu festivala. Berlin je grad u kome, tako bar izgleda, živi i bezbrižno stvara veliki broj umetnika. Bezbroj malih modnih studija, dizajnerskih radnji, galerija čine svakodnevnu bogatu kulturnu ponudu bez obzira da li je dizajn festival u toku ili ne.

Evo par zanimljivih projekata koje izdvajamo:

ETH Zurich i Zieta Prozessdesign predstavili su FIDU tehnologiju (Free Inside Pressure Forming) baziranu na tehnologiji koja se koristi u automobilskoj industriji a omogućava izradu vrlo čvrstih, izdržljivih laganih formi. Postavka predstavlja proces rada sa izloženim konkretnim predmetima kao što su stolice ali i prototipovi, alati, dokumentacija.

ETH Zurich & Zieta Prozessdesign

Small Scale Laboratory, nemački dizajnerski duo, su kroz proces rada, kalupe i finalni proizvod predstavili vrlo originalne stolice od presovane stare garderobe. Ekološki pristup, održivost i originalnost…pun pogodak.


Small Scale Labaratory

Stephanie Baechler, koristi motive tranzistora i delova procesora za vrlo originalna rešenja dizajna tekstila.

Stephanie Baechler

Mario Stadelmann, švajcarski dizajner koji se takođe bavi održivim dizajnom izložio je seriju stolica izrađenih od kompresovanog starog papira.

Prve tri fotografije_Buenos Aires, četvrta fotografija stolica_Mario Stadelmann

Uta Koloczek, nemačka umetnica predstavila je duhovite, pomalo ekscentrične porcelanske figurice pod nazivom Chihuahuas.

Uta Koloczek

POG, berlinski studio se bavi redizajnom i promenom osnovne funkcije predmeta koji su prepoznati kao masovna produkcija. Predstavili su kolekciju predmeta pod nazivom Repoging

POG & slika Olafa Hajeka u okviru izložbe u Direktorenhaus

Istaknimo ovaj novootvoren prostor Direktorenhaus gde je fokus na primenjenoj umetnosti a u okviru DMY je predstavljena odlična izložba slika Olafa Hajeka, prototipovi nameštaja studija Munganoo, Studio Gorm i Oji Masanori.

Direktorenhaus & Studio Munganoo

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services