„MUSE” Petra Blagojevića

Predstavljamo projekat "MUSE" (Mobil Unit School Easygoing) Petra Blagojevića.

Projekat je rezultat redefinisanja koncepta učionice kroz dizajn školskog nameštaja.

Sa projektom nameštaja (stola i stolice) Petra Blagojevića, upoznali smo se na ovogodišnjem Beogradskom sajmu nameštaja u okviru segmenta “Young Designers Exhibition” gde je prikazan presek stanja u savremenom dizajnu.

Projekat nameštaja Petra Blagojevića podrazumevao je projektovanje školskog stola i stolice pod nazivom "MUSE" (Mobil Unit School Easygoing).

Ideja o redefinisanju učionice kroz dizajn školskog nameštaja se razvila u okviru radionice „STOlica“ na TMP odseku Šumarskog fakulteta u Beogradu pod mentorstvom Prof. Jelene Matić.

Sva neophodna ispitivanja za realizaciju ovog projekta su izvršena u Zavodu za kontrolu kvaliteta nameštaja pod rukovodstvom dr. Igora Džinčića.Važnost dobro projektovanog školskog stola i stolice za opšti psiho-fizički razvoj mladih postaje sve očigledniji. Mnogi zdravstveni problemi u periodu adolescencije, a i kasnije, su uzrokovani neodgovarajućim uslovima rada u učionicama, koji se ogledaju i u nedovoljnoj funkcionalnosti, neudobnosti i nefleksibilnosti nameštaja. Studije koje se bave ovom temom otkrivaju nam koliko je pokret važan, posebno prilikom sedenja, kao i da nameštaj utiče na socijalni, kognitivni, estetski i psihološki razvoj ljudi. Otuda je projektovanje školskog nameštaja izuzetno složeno jer se istovremeno prepliću medicinski, pedagoški, ortopedski, ergonomski, oblikovno-konstrukcijski, tehničko-tehnološki, ekološki, ekonomski i brojni drugi aspekti.Kao rezultat rada na projektu, nastalo je rešenje stola i stolice MUSE, autora dipl. Inž. Petra Blagojevića, master studenta Odseka za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta. Saradnica na projektu je Sonja Rodić, apsolvent, a fotograf Milovan Milenković.Projekat je u potpunosti realizovan 2017. godine kada je opremljen Inovacioni nastavni cenatar na Šumarskom fakultetu.Osnovna odlika školskog stola i stolice MUSE je da omogućava organizovanje sedenja u učionicama po potrebama pojedinačnih školskih zadataka. Stolovi se mogu grupisati u lučne redove za predavanja), grupacije od nekoliko komada  za grupni rad ili stajati pojedinačno radi pismene provere znanja.

Povezivanje stolova je brzo i jednostavno, a fleksibilan raspored omogućava veću interakciju i komunikaciju među đacima. Kružni oblik stolice pruža veću slobodu pokreta korisniku, a rukonasloni neophodnu potporu rukama. Sve ove prednosti su ergonomskog karaktera, ali one bitno doprinose psiho-fizičkom i socijalnom razvoju učenika, ali i podizanju kvaliteta samog obrazovanja.Pored ovih karakteristika, novoprojektovani komadi poseduju i sledeće prednosti:
- mali broj elemenata (stolica je projektovana iz svega devet, a sto iz jedanaest elemenata), jednostavnih za izradu, koji omogućavaju nisku cenu proizvoda, pa je proizvod konkurentan na tržištu; - materijal je korišćen racinalno, tako da su svi elementi minimalnih dimenzija koji zadovoljavaju potrebnu čvrstoću konstrukcije; - inovativnost sedišta stolice se sastoji u uspešnoj kombinaciji jednostavne izrade i odlične udobnosti jer prosečena šperploča daje dovoljnu fleksibilnost, a zadržava potrebnu čvrstoću sedišta; - lakoća stola i stolice pruža olakšanu manipulaciju i njihovo brzo pomeranje u novu organizaciju; - stolovi i stolice mogu da se setuju (slažu jedan u drugi) što omogućava lakši transport ili odlaganje; - sto i stolica omogućavaju lako odlaganje torbe i garderobe; - radi lakšeg održavanja poda, stolica se lako podiže i uz pomoću rukonaslona “kači” na sto; - proizvod je izrađen od prirodnih materijala (masiv bresta) i površinski je obrađen uljem na prirodnoj bazi, tako da je u potpunosti ekološki prihvatljiv.Sam proces rada, kao i prototipovi, predstavljeni su uspešno na internacionalnoj studentskoj konferenciji „Innovation School Sprungbrett“ u Ljubljani 2016. godine, u okviru četvorogodišnjeg projekta pokrenutog od strane fakulteta iz Švajcarske, Rusije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije sa ciljem da se podstakne istraživački rad iz oblasti drvne industrije i šumarstva kod studenata, kao i na Mikser festivalu 2016. godine u okviru izložbe Mladi balkanski dizajneri, koju organizuje Balkanska dizajn mreža.Rad je izlagan na sledećim izložbama u inostranstvu: „Indigo Festival of Contemporarѕ Ideas“ - Young Balkan Designers, Ljubljana, Slovenija(2016), "Tirana Design Week“ - Young Balkan Designers, Tirana, Albanija(2016) i "Skopje Design Week“ - Young Balkan Designers, Skoplje, Makedonija (2016).Stolica „Muse” je dobitnik Nagrade Privredne komore Beograda u kategoriji najboljeg dizajnerskog rešenja (2016), kao i Internacionalne nagrade za najboljeg mladog balkanskog dizajnera koji dodeljuje Balkanska dizajn mreža (2016).

Sto i stolica „Muse”su dobitnici Zlatnog ključa Beogradskog sajma nameštaja 2017. godine.

 

Fotografije: Milovan Milenković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services