Belgrade Design Week 2010 - Day 3

Treći dan BDW konferencije Smart2 - Fulfilled Expectations!

Dan treći je doneo još pregršt uzbudljivih predavanja i gostiju. Počelo je sa predstavljanjem uspešne turske platforme Istanbul Design Week (IDW) o kojoj je govorio njen osnivač Arhan Kayer. Od 2005.godine kada je održan prvi IDW u Istanbulu pa do danas, za samo 5 godina, ovaj grad je postao referentna tačka na svetskoj mapi dizajna. Fascinantno je kako jedna manifestacija koja se prevashodno bavi dizajnom, može da otkloni predrasude o mogućnostima neke sredine i da vas ubedi da je i to pravo mesto za obići i sresti se sa neverovatnim ljudima i projektima. U to nas je dan ranije uverila Seyhan Özdemir iz istanbulskog dizajn studija Autoban. O Galati, delu grada čuli smo od Seyhan. Upravo Galata most je glavni izložbeni prostor IDW-a. Predstojeće izdanje IDW-a ove godine sa temom "sastanak" Istanbul će zaista napraviti mestom susreta turske i međunarodne dizajnserske scene. Istanbul jeste postao kreativni centar koji može da se takmiči sa ostalim gradovima, povezujući njegove kulturne slojeve sa dizajnom, kao i upoznavanje sveta sa samim gradom.

Arhan Kayer, Istanbul Design Week

Potom smo imali prilike da uživamo u predavanjima arhitektonskog studija x architekten, Danila Mandelija iz Viabizzuno kompanije i Dejvida Lindermana iz HI-RES! web dizajn studija, ali sa velikim nestrpljenjem čekajući čoveka za koga se ispostavilo da je prevazišao sva naša očekivanja i po našem mišljenju bio najveća zvezda konferencije SMART2 beogradske nedelje dizajna. Ne toliko visok, ali najveći Haim Ajon (Jaime Hayón), zasluženo je i dobio Grand Prix Belgrade Design Week-a. Ajon nam je izmamio osmeh, prezračio nas optimizmom, pokazao kakav pristup u radu mora da naiđe na uspeh čime god se bavili, a to je na kraju ljubav prema onome što radite, pozitivnost i radost dok stvarate, energija kojom zračite.

Jovan Jelovac i Jaime Hayón, Fotografija: Vladimir Miladinović

Dopadalo vam se ili ne šta ovaj čovek konkretno stvara u svojim radionicama, posle njegovog predavanja naučili smo kako se postaje "veliki majstor". Španac sa mestom boravka u Londonu, i engleskim papirima, on je zadržao duh mesta i zemlje odakle potiče, vaspitanje koje mu je njegova divna španska porodica prenela, i senzibilitet te sunčane zemlje, koji sada deli sa celim svetom. On je u svetu dizajna ono što je Rafael Nadal u svetu tenisa. Dobro se snalazi i na zelenoj engleskoj podlozi.


BD-BARCELONA Multileg Cabinet Showtime by Jaime Hayón

Kao neki potpuni anonimac, Haim je svoj red za izlaganje sačekao u publici slušajući Dejvida Lindermana i vidno uživajući u onome što je Dejvid pričao i pokazivao, u zelenim Camper cipelama koje je sam dizajnirao, sa šalčićem oko vrata. Dotrčao je na scenu sa iskrenim osmehom na licu i radostan što se nalazi na tom mestu. Nećemo reći skroman (to izgleda nije popularno), ali normalan, veseo, i pričljiv, Haim nas je uverio da prava mega svetska zvezda treba da izgleda i da se ponaša upravo kao on.

Jaime Hayón, Fotografija: Vladimir Miladinović

Sledeća zvezda, relativno nova, ali jedna od najlepših bila je slovenačka dizajnerka Nika Zupanc koja je po prvi put u svom životu u Beogradu. Tako blizu a tako daleko delovala je i sa scene Ateljea 212, kao neka žena sa druge planete, kao neko ko ne voli da mu se stavljaju te vrste granica, jer ona je pre svega međunarodni dizajner, svetski priznata i poznata, zato što na kraju to čime se ona bavi ni ne može da ima granice.

Nika Zupanc, Fotografija: Vladimir Miladinović

Sa njenim radom smo se upoznali i ranije. U Milanu prošle godine u Superstudio piu ušli smo u njen svet, The doll house, arhitektonsku instalaciju koju je realizovala sa kompanijom Trimo. Ono gde ova divna dama pravi distinkciju to je muški i ženski dizajn. Ona ima u svemu što stvara female pristup i touch što se svakako vidi na apsolutno svakom njenom produktu. Zanimljivo je da je jednostavno lako i brzo ušla u Moooi svet Marcela Wanders-a, koji su za proizvodnju njene lampe "angažovali" komplikovanu tehnologiju.

Lolita lamp, 2008, Design_Nika Zupanc; Produced by: Moooi

Nakon Nike, palo je i zaljubljivanje, ne u Niku, ne u španca Haim Ajona, već u jednog drugog španca, ovog iz Barselone, ex-dizajnera kako sam voli da kaže, Martija Đušea (Martí Guixé).
Neobjašnjivo je kako je čovek sa tako malo reči uspeo da ostavi tako jak utisak na prisutne. U stvari objašnjivo je samo jednim, onim što nam je ovaj čovek pokazao. Čime se on bavi nismo do sada imali prilike da se susretnemo. Kod nas u Beogradu jesmo samo kod Vlade Zaplet-a.

Martí Guixé, Fotografija: Vladimir Miladinović

Ono po čemu je on poznat je protivljenje ograničenom dometu "konvencionalnog dizajnera" i zbog toga je osnovao pokret ex-designer. Zbog snažnog koncepta koji je vidljiv u svakom njegovom projektu, ovaj čovek je na beogradsku publiku ostavio utisak konceptualnog umetnika. On je i duhovit i inteligentan, i po njemu je dizajn čvrsto povezan sa savremenim iskustvom. Jedan je od najvažnijih svetskih umetnika koji se bavi dizajnom hrane. Naravno da radi i za komercijalne klijente i neki od njegovih klijenata su Droog Design, Magis, Alessi, Camper, Desigual, Vitra.

Martí Guixé, Fotografija: Vladimir Miladinović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services