Belgrade Design Week: Freedom2 Day I

Glavni program Beogradske nedelje dizajna (Belgrade Design Week), čuvena trodnevna kreativna međunarodna edukativna konferencija SLOBODA NA KVADRAT, održavala se 7, 8, i 9. juna u Centralnoj čitaonici obnovljenog zdanja Narodne biblioteke Srbije, na prelepom Vračarskom platou, u godini kada biblioteka proslavlja jubilej od 180 godina postojanja.

Centralna čitaonica biblioteke bila je fantastičan prostor za predstavljanje vodećih svetskih kompanija i brendova, sjajnih individualaca i idealno mesto za razmenu i diskusiju pripadnika kreativne industrije na temu slobode i budućnosti.

Centralna čitaonica Narodne biblioteke Srbije. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Konferencija na kojoj se okupilo preko 30 predavača iz 20 zemalja, bila je usmerena na pronalaženje rešenja, ideja, modela, tendencija i zahteva budućnosti kroz evropske vrednosti i standarde, a u cilju definisanja, razumevanja i uspostavljanja društva slobode u celom regionu.

Austrijski ambasador g.Klemens Koja. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Pred prepunom Centralnom čitaonicom nacionalne biblioteke austrijski ambasador g. Klemens Koja otvorio je dan konferencije koji je nazvan VETAR zbog klimatskih prilika u zemljama čiji su predstavnici nastupali: Austriji, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj…Jovan Jelovac, osnivač i selektor BND-a je predstavljao predavače i posle svakog predavanja vodio razgovor sa učesnicima, svima postavljajući pitanje kako oni vide slobodu u današnjem svetu, pogotovo u svojim profesijama.


Thomas Feichtner, fotografija: Marko Obradović
 

Industrijski dizajner Tomas Fajhtner (Thomas Feichtner) iz Austrije je svojim predavanjem otvorio prvi dan konferencije. Posmatrajući dizajn iz ugla zanatlije i skulptora, prema njegovim rečima SLOBODA je kreativnost koja je neverovatno raznolika i neograničena. Na svom predavanju predstavio je nesvakidašnje predmete geometrijskih oblika i oštrih ivica, na kojima insistira čak i onda kada to izgleda neizvodljivo, kao što je slučaj sa neobičnim priborom za jelo Cutt, koji je oduševio korisnike, kao i stolicama M3, Pixel, Honey, i mnogim drugim kreacijama.

Tomas Fajhtner nam je preneo i utiske sa radionice koju je održao dan ranije u okviru programa, BDW DIZAJNLABS, kao jedna od nekoliko cenjenih svetskih superzvezda koje su se odazvale pozivu BND-a da dođu pre konferencije, i održe masterklasove za mlade srpske i regionalne profesionalce koji rade u svim oblastima kreativnih industrija. 

Naredni predavač, naš renomirani i jedan od najnagrađivanijih arhitekata, Zoran Radojičić, autor dizajna enterijera Narodne biblioteke Srbije, ukazao je na SLOBODU pri projektovanju objekata čija je tema rekonstrukcija i da ona leži upravo u tome da nova lica objekata i novi enterijeri treba da budu radikalno drugačija od nekadašnjeg, kako bi bila odraz novog vremena u kojem živimo.


Zoran Radojičić, fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

On je istakao je da je lepo videti kako je prostor ove kultne građevine na divan način oživljen za potrebe BDW-a, koji mu je udahnuo posebnu, novu energiju. Tokom predavanja, publika je bila u prilici da vidi radove njegovog studija Archtic, naročito složene građevine (pozorišta, bolnice, muzeji, galerije, hoteli, sportski kompleksi) kao što su Jugoslovensko dramsko pozorište, Poslovni centar „Slavija“, Vila A... Najveći aplauz Zoran je definitivno dobio za projekat enterijera Narodne biblioteke Srbije u Beogradu, kao i za projekat za novu zgradu Muzeja savremene umetnosti i raskošan, ultramoderan objekat Galerije Legata Čolaković na Dedinju u Beogradu. 

Matti Klenell, fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Švedski dizajner Mati Klenel (Matti Klenell) prezentovao je slobodu koja je utkana u njegov celokupan rad bilo da su u pitanju predmeti od drveta, metala, stakla ili tekstila. Ovaj dizajner slobodu povezuje sa osećanjem odgovornosti. Kaže da voli ograničenja koja su mu ponekad nametnuta u poslu kojim se bavi, jer se iz igre slobode i sputanosti rađa inspiracija i nove ideje.

Matijeva filozofija u oblasti dizajna dovela je do nastanka jedinstvenih rasvetnih tela i komada nameštaja kao što je sofa Spectra, ali i posebno ekstravagantnih staklenih komada poput onih iz nove kolekcije kultnih ptica kompanije Iittala, koje se u njegovoj verziji zovu Thieving birds, Ajeto staklenih posuda, Kokeshi vaze...i novog svetskog bestselera: čaša Lempi za Iittalu.

Mati se obradovao kada je saznao da i u Srbiji ima i bestseler, vazu Four Flower za MUUTO, koja je dobitnik Beogradskog Gran prija za dizajn BND-a, 2009. godine.

Héctor Serrano, fotografija Vladimir Miladinović Piki
 

Drugi blok predavanja otvorio je Ektor Serano (Héctor Serrano), španski autor koji je radio u Londonu, a sada ima studio u Valensiji. Za njega SLOBODA znači pristupiti predmetima bez predrasuda i predubeđenja i podrazumeva specifično bogatstvo procesa realizacije ideje, što je predstavio svojim radovima koji kombinuju inovaciju i prepoznatljivost, ali na savremeni način. Njegov izuzetan smisao za humor se vidi u njegovom radu sa studentima, kada je pokazao kako se grafički dizajn može iskoristiti za potrebe savremenog aktivizma. Multidisciplinaran kao i uvek, njegov studio trenutno radi na dizajnu igračaka, instalacija za internet kompaniju, elektronskih uređaja, itd. Publika je uživala u njegovoj živopisnoj prezentaciji raznih „ozbiljnih“ proizvoda za firme kao što su: La Mediterranea, Fontana Arte, Mooi, Metalarte, Droog Design, itd.

Naročito joj se dopao Novi londonski autobus, njegov projekat za istorijski konkurs Routemaster-a, za koji je osvojio drugu nagradu 2008. godine, a oduševila se njegovim edukativnim i maštovitim kreacijama za decu kao što su Finger Puppets, Air Heads, Hand Puppets, Finger Tattoos za NPW. Hektor je na to samo lakonski rekao da mora biti da svi dizajneri počnu da kreiraju za decu kada dobiju sopstvenu!


Petter Neby, fotografija: Marko Obradović


Peter Nebi (Petter Neby), osnivač kompanije Punkt iz Švajcarske, svoj dizajn opisuje kao jednostavnost sa formom i funkcijom koji odgovaraju korisnicima, dok je za njega dostizanje SLOBODE znači imati mogućnost kreiranja predmeta sa određenim senzibilitetom. Na tržištu prepunom multiunkcionalnih predmeta (telefon-fotoaparat-kamera-mali kompjuter...) jednostavni predmeti sa samo jednom funkcijom koje Punkt. predstavlja pravo su osveženje za korisnike umorne od komplikovanih inovacija. Sve proizvode firme Punkt. potpisuje čuveni engelski dizajner Džasper Morison, koji je i umetnički direktor celog projekta. Proizvodi kao što su jednostavan telefon ili budilnik dokaz su sofisticirane filozofije dizajna kompanije Punkt. Ipak, Peter Nebi kaže da je sam Punkt projekat na koji je najviše ponosan. Ekskluzivno za BND najavio je važne nove projekte koji će biti premijerno prikazani iduće godine.

Joerg Boner, fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Švajcarska međunarodna zvezda dizajna Jorg Boner (Joerg Boner) je svoj odgovor na pitanje o SLOBODI izrazio kao mogućnost koju svaka profesija pruža, i skup razloga zašto nešto stvaramo i realizujemo. Jorg stvara predmete inovativnih oblika, a ono čemu se teži kod svakog proizvoda je uspostavljanje dubinske, programske ravnoteže između forme i tehnologije. „Prateći proizvod“ umesto svoje početne ideje, on uspeva da oslobodi instikt i osmisli divne finkcionalne predmete kao što su lampa Lavin, ulična rasveta Axpo, Termos, stolica Wogg 42, sto Ajax, krevet Ftan, itd, stvarajući kod posmatrača osećaj da stvarnost može biti življa i magičnija
nego što smo ikada pomišljali.

Takođe, Joerg Boner je jedini predavač BND-a 2012. godine kome je predstavljena poetična izložba u okviru senzacionalne postavke BDW DIZAJNAPARK-a u Narodnoj biblioteci Srbije, romantičnog naziva „Laku noć meseče“. U romantičnom okruženju, usamljena ulična svetiljka (Ewo – Italija) udvarala se čarobnoj pink sofi sa otomanom (COR – Nemačka), u internet biblioteci Narodne biblioteke Srbije, na veliko zadovoljstvo posetilaca BND-a.


Kjeli Ekhorn, fotografija Vladimir Miladinović Piki
 

Završni blok predavanja prvog dana konferencije otpočeo je Non-Format, kao Norveški studio koji se bavi pretežno grafičkim dizajnom, neprekidno eksperimentišući sa formom prikaza i tipografijom grafike. Kjeli Ekhorn SLOBODU kreacije vidi kroz igru repeticije, ali kao iluziju SLOBODE jer kombinujući različite razmere segmenata realizuju se dvodimenzionalni prikazi proizvoda koji se prepliću bez jasnih granica, a poigravaju se sa stvarnošću. Ovaj pristup radu dovodi do kreacija koje konstantno pomeraju granice utičući na našu percepciju i doživljaj sveta koji nas okružuje.

Publika je bila oduševljena vizuelnim jezikom, ekspresivnom tipografijom i originalnim kreacijama koje je ovaj studio stvarao za The Economist, The New York Times, ELLE, The Wire Magazine, Varoom, Penguin Books, LG, Nike, Yale univerzitet…kojima je pokazao sposobnost da rešava probleme na kreativan način i da šalje snažne poruke. Kako kaže Kjeli, njih vodi ljubav prema onome što rade, a ljubitelji dizajna iz Beograda su to prepoznali: za svoj neverovatan vatromet kreativnosti NON-FORMAT je ove godine osvojio petu nagradu na osnovu glasova BND delegata.

Heydays, fotografija Marko Obradović
 

Još jedna norveška grupa je bila sledeća, Heydays iz Osla, prepoznatljiva po pročišćenom i jednostavanom grafičkom dizajnu, fotografiji i radovima za video i film, tokom godina se izdvojila od ostalih nesvakidašnjim idejama i pročišćenim dizajnom korporativnih identiteta, vebsajtova, časopisa, knjiga i ambalaže, koje karakteriše
zanimlljiv miks funkcionanlnosti i formalne estetike.

Zbog upečatljive i soficticirane art direkcije, tipografije i dizajna, ovaj studio je prvi izbor klijenata kao što su: Premiss, Snitt, Berg&Berg, Anorak i mnogih drugih, za koje su kreirali jedinstvenu štampu, naslovne strane, vizit karte, kataloge, i uneli prepoznatljiv Heydays stilski pečat u njihova poslovna okruženja.

Leon Jakimič, fotografija: Marko Obradović
 

Konačno, svetski lider u dizajnu stakla, Leon Jakimič iz Praga / Republika Češka, koji
vodi kompaniju Lasvit, zatvorio je prvi dan konferencije, ne samo kao spiker nego i kao partner celog dana konferencije SLOBODA NA KVADRAT. Lasvit već godinama kreira, izrađuje i postavlja spektakularne staklene i kristalne lustere i svetlosne instalacije. Čuvar tradicije čuvenog češkog stakla i kristala, ova kompanija danas posluje u celom svetu, od Evrope do Japana, i ostvaruje saradnju sa vodećim dizajnerima kao što su Filip Stark, Fabio Novembre, Ros Lavgrov, Nendo i drugi. Leon posebno voli projekte koje su radili sa Rosom Lavgrovom „Liquidkristal“ i “Still & Sparkling” koju je dizajnirao Nendo.

Soft Geometry Light. Dizajn: Mathieu Lehanneur
 

To je kompanija koja SLOBODU kreacije predstavlja kao most između umetnosti i dizajna, ali koji takođe na globalnom nivou zahteva vrhunski profesionalizam u tehničkom smislu. Svakako najsenzacionalnija vest za naš mali festival je da je prvi put u istoriji jedna ovakva konferencija prenošena UŽIVO putem live stream-a na portalu najvažnijeg svetskog časopisa iz oblasti dizajna – wallpaper.com, tako da su svi oni koji su želeli da prate konferenciju, a za to nisu imali prilike, mogli besplatno, da čuju predavanja uživo. Ovo je još jedan poklon BND razvoju novog, slobodnog društva znanja, i podrška misiji širenja progresivnih i pozitivnih poruka iz Beograda i Srbije.

Izložba DESIGÑ u Insitutu Servantes. Fotografija: Igor Marinković
 

U okviru večeri DIZAJNPREMIERES prvog dana konferencije otvorena je španska izložba DESIGÑ u Insitutu Servantes u Knez Mihailovoj ulici, na kojoj je prikazan presek savremenog španskog dizajna, kao i izložbu nameštaja "Svet ugovora" u
Italijanskom Dizajn Centru u Beton Hali, gde su predstavljene vodeće italijanske firme u oblasti dizajna nameštaja. Na izložbi u Institutu Servantes predstavljeno je 100 plakata i mapa španskih kreativnih genija, uključujući ljude svih generacija i iz svih kreativnih disciplina, kao što su grafički dizajn, ilustracija, advertajzing dizajn i arhitektura. Desigñ – sa španskim akcentom je savremeni pregled španskih dizajnera koji sarađuju sa vodećim španskim kompanijama kao što su Camper, El Pais i SEEI (španska državna firma koja je organizovala međunarodnu izložbu) i Vinçon (prodavnica modernih kućnih aparata). Izložba putuje u maloj drvenoj kutiji u koju staje sve što je potrebno za postavku u prostorijama Instituta Servantes u različitim gradovima sveta. „Svet ugovora“ je izložba posvećena dizajnu nameštaja za javne prostore, hotele, restorane i poslovne zgrade. Italijanski Dizajn Centar u Beogradu je predstavio vodeće italijanske kompanije u ovoj
oblasti, pre svega B&B Italia i Arper, komade koje su dizajnirali Antonio Ćiterio, Žan
Mari Maso, Levor Alter Molina, Patricija Urkjola i Naoto Fukasava, a koji su prvi put
predstavljeni u aprilu ove godine na sajmu Milano saloni.
 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services