Konkursi i sav taj jazz

Ovako vidim tri potencijalna scenarija poslednje postavljenog konkursa SIEPE sa dizajn sadržajem.


1. Win Win - Neki mali proizvođač je godinama ulagao u sopstveni biznis i kao svako ko ima potrebu da unapredi svoj proizvod za deo sredstava se obrati agenciji koja je ispred države zadužena za pomoć.


U ovom slučaju je to SIEPA. Kao svaki promućurni srpski državni činovnik (!) osoba iz SIEPE smisli da bi mladi i neiskusni dizajneri baš mogli da nešto novo nauče i redizajniraju proizvode tako da od njih, zamislite, stvore nove brendove. Situacija na prvi pogled izgleda Win-Win - Proizvođač dobio za džabe dizajn ambalaže, mladi dizajneri stekli neprocenjivo iskustvo u stvaranju novog brenda a država se ispromovisala tako što je obezbedila da bez uloženog dinara završi posao! Zvuči dobro zar ne? 


2. Svi pucaju - Neki mali proizvodjač je godinama ulagao u sopstveni biznis i kao svako ko ima potrebu da unapredi svoj proizvod za deo sredstava se obrati agenciji koja je ispred države zaduzena za pomoć.


I onda mu država da nekog klinca koji realno nema mnogo iskustva u životu a kamoli sa stvaranjem brendova da mu razjebe dizajn ambalaže i na duži rok (ako postoji takav) upropasti proizvod i bilo kakav potencijal za stvaranje brenda. I onda, neki mali proizvođač koji je godinama ulagao u svoj biznis lagano ne uspeva da bolje plasira svoj proizvod, ne plaća porez koji je plaćao, potencijalna dizajn agencija koja bi svakako bolje uradila posao, ne dodje do sredstava i naravno ni ona ne plati porez i što je gore, ni do prilike da stvori priliku da drugi vide proizvod i angažuju je zbog toga. I opet, drzava ostaje bez poreza! SIEPA živi od poreskih obveznika i onda nema dovoljno para da se plati plata promućurnom srpskom drzavnom činovniku i on ostaje bez posla, kredit za stan koji je na ime državne službe uzeo pritiska i on postaje lopov, policija ga hapsi i dobar deo života provede u zatvoru! Svi pucaju!


3. U realnosti - Ličnost promućurnog srpskog državnog činovnika će preživeti za razliku od svih ostalih!


Student dobio zabludu, proizvodjač privid brenda, država ostala bez poreza a promućurni srpski državni činovnik dobija unapredjenje za fantastičan marketinški projekat!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
23:10 10/04/10

Koristim pravo na repliku da kažem

Ni sam se ne bih bolje izrazio i drago mi je da ti jesi - od dana kad je "konkurs" objavljen nameravam da komentarišem, ovako ne moram :)

A o svakojakim državno-promućurnim-činovnicima  i lucidnim-menadžerima-vlasnicima-... smo se sinoć ispričali baš...

borut's picture
borut
07:59 11/04/10

 lepo napisano... i nažalost,

 lepo napisano... i nažalost, potpuno tačno

Nikola Arežina's picture
Nikola Arežina
11:47 11/04/10

Ja sam iz mlađe branše

Ja sam iz mlađe branše pa ću se složiti sa ovom konstatacijom, s obzirom da sam skoro završio studije (pre 4 god.) zaposlio sam se u agenciji misleći da znam mnogo (zabluda) ali realnost je potpuno drugačija od početka kreiranja brenda, završetka i naravno konstantnog ulaganja i održavanja određenog kvaliteta samog brenda. Verovatno o ovim dugoročnim ulaganjima niko i ne priča kao da je najvažnije napraviti "dopadljivu" ambalažu i to je to, sve će se samo od sebe prodavati :)

Ilija Dragisic's picture
Ilija Dragisic
13:10 12/04/10

Osnova problema

Iz teksta i komentara sledi da je državni službenik srž problema.

Šta je njegov problem i kako ga rešiti je pravo pitanje kojim treba svi da se pozabavimo kako bismo u nekom procentu učestvovali u promeni svesti ljudi.

Neobrazovanost i nestručnost službenika je, smatram, prva stavka njegovog problema, jer znajući određene činjenice ne bi se dešavao scenario 2. i 3. nego bi se čovek trudio da napravi dobar posao. Drugi deo koji vidim jeste praksa u državnim službama i javnim preduzećima, gde vlada korupcija od najnižih do najviših nivoa koja je nasleđena, pa čak mislim da je to sada stvar redovnog poslovanja odnosno poslovne kulture. Tako se i dešava da službenik zbog gore navedenih "zasluga" dobije unapređenje.

Zašto od ova 3 scenarija ne bi prvi bio realan. Sve je do volje i međusobnog razumevanja ljudi. Ali izgleda da toga ovde nema... :(

JimboDaDrunk's picture
JimboDaDrunk
10:09 27/12/10

Iz ugla pobednika

Evo, da Vam odgovori neko ko je uzeo (podeljeno!?) prvo mesto za resenje ambalaze za INSU. Pazite, komunikacija sa njima je OK, i radovi su daleko od losih. Proizvodjac ima tu nesrecu da mu mi (studenti) radimo ambalazu za samo jedan proizvod. Ostatak je i dalje ruzan, mator i neprilagodjen. Receno nam je da forsiramo ugovor o delu, mada mislim da od toga nema nista. Nagradu od ciglih 600 evra (mozda i manje) su podelili na 2(!?) pobednicka rada (navodno segmentiranje trzista) i, naravno, podelili kintu. Kao da im je 600 evra puno pa da, ne daj boze, dodele 2 prve nagrade. Ne, dele jednu na dva dela. Sve u svemu, zanimljivo iskustvo, nisam video pobednicke radove, cak ne znam ni koje je od mojih resenja pobedilo. Ako nista drugo, rad ce biti okacen u OZONU, kapiram da ne moze da skodi, makar ce keva imati sta da prica koleginicama sa posla.

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services