Dodatak jelima

Uobičajena slika u našim marketima, gomila iste ambalaže. Ko je kriv dizajerska agencija (dizajner) ili klijent ili tržište? Kad počnem da razmišljam na ovu temu sačeka me gomila pitanja, nalazim krivicu u svemu i svima, sve mi ima logike a i nema, odmah me zaboli glava i ne piše mi se.

Kada sam kupovao Vegetu, Začin C tj. dodatak jelima imam šta i da vidim:

Vegeta, Začin C, dodatak jelima

Sve je isto, kako izabrati: plavo pakovanje, povrće i logo. Četri brenda, kako izabrati a ne pogrešiti, pogotovo ako kupujete u prolazu... Ko je postavio standarde za ove začine XD. Počnem malo da istražujem za ovaj post kad imam šta da vidim, još začina:

Dodatak jelima

Da još bude tužnije, nama je sva ambalaža ista. Na tu surovu istinu koju znamo ali eto... ne želimo sebi da priznamo niti da razmišljamo o tome (kao i mnogo drugih stvari)  nas je podsetio ko drugi nego stranac. "Ma šta oni nama da pričaju kako da dizajniramo ambalažu... Matori". A da ovo nije jedinstven slučaj evo malo i kečapa.

kecap ambalaza

Da ne bi mnogo "drvio", evo jedog isečka tj. zakona iz knjige "22 nepromenljiva zakona bredniranja" koju su napisali Al i Laura Riz:

Zakon Boje

Brend bi trebalo da koristi boju koja je suprotna boji njegovog glavnog kokurenta.

Još jedan način da brend učinite distinktivnim je uz pomoć boje. Ali sa bojom nije lako raditi. Postoje hiljade reči među kojima možete birati da biste stvorili jedinstveno ime, ali postoji samo nekoliko boja.

U suštini, postoji samo pet boja (crvena, narandžasta, žuta, zelena i plava) plus neutralne boje (crna, bela, i siva). Bolje je držati se jedne od tih pet osnovnih boja, nego mešanih.

Ali koju boju odabrati?

Imajte na umu da posmatraču sve boje ne deluju isto. Boje crvenog dela spektra su fokusirane malo ispred mrežnjače vašeg oka. Stoga crvena boja deluje kao da se približava vašim očima dok gledate u nju. Boje plavog dela spektra, s druge strane, fokusirane su malo iza mrežnjače vašeg oka. Plava boja deluje kao da se udaljava od vas.

Zbog ovih psihičkih razloga, crvena je boja energije i uzbuđenja. Crvena je boja koja bode oči. Zbog toga je crvena boja dominantna u 45% svih nacionalnih zastava. (plava je na izrazitom drugom mestu. Plava dominira u manje 20% svih zastava.)

Plava je suprotna crvenoj. Plava je mirna i spokojna. Plava boja je ležerna. U svetu brendova, crvena je boja koja privlači pažnju. Plava boja se koristi kao simbol stabilnosti. Na primer crvena u slučaju Coca-Cole i plava u slučaju IBM. Druge osnovne boje su negde između. Narandžasta je crvena nego plava. Zelena je više plava nego crvena. Žuta je neutralna boja. Ali pošto je u sredini rasopna talasnih dužina koje vaše oči mogu da detektuju, žuta je takođe i najjasnija boja (Pošto je tako jarka, često se koristi da bi prenela poruku o opreznosti, kao što je slučaj sa žutim svetlom, žutom linijom, žutim znacima itd.)

Tokom godina, neke boje su identifikovane sa različitim atributima, prilikama i pokretima.

  • Bela je boja čistote (kao bela venčanica)
  • Crna je boja luksuza (kao Johhnie Walker Black Label).
  • Plava je boja vođstva (kao nagrada u vidu plave vrpce pobedniku na izložbi konja).
  • Ljubičasta je kraljevska boja (kao u izrazu “rođen u purpuru.)
  • Zelena je boja prirodne sredine i zdravlja (kao u Greenpeace, Healthy Choice i SnackWells)

Kada biraju boju za brend ili logo, menadžeri se obično pre fokusiraju na raspoloženje koje žele da uspostave, nego na jedinstveni identitet koji žele da stvore. I dok raspoloženje ili ton mogu biti važni, oba faktora bi trebalo da prevaziđu izbor baziran isključivo na raspoloženju. Hertz, prvi brend za iznajmljivnaje automobila, odabrao je žutu boju. Zato je Avis, drugi brend, odabrao crvenu. National je uzeo zelenu.

Postoji moćna logika prilikom odabira boje koja je suprotna boji vaših glavnih konkurenata. Kada ignorišete ovaj zakon boje, to činite na sopstveni rizik. Cola je crvenkasto-smeđa tečnost, tako da je logična boja za brend kole crvena. Što je jedan od razloga zašto Coca-Cola koristi crvenu boju duže od sto godina.

Pepsi-Cola je napravila loš izbor. Odabrala je crvenu i plavu kao svoje boje. Crvenu kao simbol kole i plavu da bi se razlikovala od Coca-Cole. Godinama se Pepsi borila sa manje nego idealnim odgovorom na Coca-Colinu strategiju boje. Budite iskreni. Zar vam se ne čini, u vašoj svesti, da se svet kupa u znakovima Coca-Cole? I zar nije teško zamisliti mnogo Pepsi znakova?Pepsi je tu negde, ali nedostatak jedinstvenog trenda u pogledu boje čini da Pepsi deluje nevidljivo u moru Coca-Coline crvene boje.

Nedavno je Pepsi spoznala svetlost, tj. boju. Radi ono što je trebalo da uradi pre više od 50 godina. Da napravi brend čija je boja suprotna boji njenog glavnog konkurenta. Pepsi-Cola prelazi na plavu boju. Pepsi se čak izložila i trošku da ofarba jedan Concord supersonični mlaznjak u plavo da bi prenela ovu poruku u vidu boje širom sveta. Budite suprotni. Kodak je žut, pa je zato Fuji zelen.

Doslednost u boji tokom dugog vremenskog perioda može pomoći brendu da ureže svoju stazu u svesti potrošača. Pogledajte šta je žuta učinila za Caterpillar, braon za United Parcel Service, crvena za Coca-Colu, a plava za IBM. Ono što je Veliko Plavetnilo učinilo za IBM, velika boja može da učini za vaš brend.

Zaključak

Jedno je sigurno može bolje, može druagačije, može lepše. Treba uložiti dosta truda, istinski se posvetiti problemu i naravno rizikovati i eto ti rezultata. Taj rizik može biti manji ukoliko to rade provereni profesionalci. Nije da sam taj, ali znam neke ;).

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services