1,2,3...CIRCULEZ!

U danima kada je danska kompanija LEGO slavila svoj 80. rođendan, sasvim slučajno smo se zatekli na izložbi 1,2,3…CIRCULEZ! u Muzeju arhitekture u Parizu (Cité Chaillot - Musée de l'Architecture et du Patrimoine).

1,2,3...CIRCULEZ! (ili 1,2,3...KRENI!) je postavka za decu organizovana u okviru velike izložbe u istom muzeju pod nazivom CIRCULER.Quand nos mouvements façonnent les villes. (CIRCULATES. When our movements shape cities). Ova velika izložba se bavi istorijom oblikovanja gradova kroz različita tehnološka otkrića i pokrete. Od pojave prvih prevoznih sredstava do modernih gradova. 

Grad se transformisao kroz transformaciju transportnog sistema. Od srednjeg veka, pa sve do današnjih dana upravo zahvaljujući javnom transportu, gradovi su dobijali svaki svoj oblik, ulice su postajale ulice, pojavile su se prve avenije, bulevari.

Kako bi ceo projekat približili klincima, autori izložbe su u saradnji sa kompanijom LEGO organizovali poseban segment izložbe posvećen deci pod nazivom 1,2,3...CIRCULEZ!. 

U okviru muzeja je izdvojena jedna velika prostorija posvećena u potpunosti dečjem istraživanju ove tematike. Kako drugačije deci objasniti ideje, procese i razvoj, nego kroz igru. Otkrivanje, učenje i igra.

Centralni deo prostorije zauzela je ogromna maketa grada i njegove mreže, sa svim važnim elementima. Maketa je izgrađena od preko 100.000 LEGO kockica.

Ova interaktivna postavka nije zamišljena samo da joj se deca i roditelji dive. Ona je model koji ima za cilj da pokaže imaginarni grad sa bogatom komunikacionom mrežom, ali i da zaintrigira i pozove decu na akciju. 

Aktivnosti u okviru organizovanih radionica, kao neka produžena imaginarna ruka, omogućava da deca kroz igru dobiju priliku da menjaju grad, stvarajući sama sve elemente koji menjaju i čine gradove.  

Igra je zamišljena tako da postoje dve ekipe (svaka ekipa mora sama da kreira rutu sa pravilima i avanturama), dok druga grupa kreira LEGO mozaike. Cilj svake radionice je da na kraju deca postanu nepobediva u znanju o raznim vidovima transporta.

Izložba je dizajnirana i da omogući deci da sama pokušaju da otkriju istoriju transporta, transportnih sredstava i da na taj način saznaju kako se i sami gradovi razvijaju. Od pojave tramvaja, automobila, autobusa, metroa... pa sve do pojave prvih aviona i aerodroma.

Deca su otkrivala različite oblike prevoza tako što su sama od lego kockica mogli da prave autiće, bicikle, kamione, autobuse, avione...Vozovi, podvožnjaci, kontejneri, automobili, bicikle, avioni ... sve vibrira i kreće se u ovom velikom gradu kako bi omogućilo ljudima da putuju, a predmetima da se kreću dalje. More, kopno, vazduh - u ovom gradu svi putevi se ukrštaju.

A da iznenađenje bude još veće, usred ovog imaginarnog LEGO grada izgrađene su sve neke poznate zgrade, velika arhitektonska dela poput amsterdamske zgrade Silodam arhitektonskog studija MVRDV, stambena zgrada danskog studija BIG, i dr... 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services