LEDena LAMPA koja nestaje

U okviru Stokholmske nedelje dizajna, koja je održana prve nedelje februara 2015. godine, švedske dizajnerke Siri Bahlenberg i Sofia Bergfeldt su na Sajmu nameštaja predstavile neobično dizajniranu lampu sa abažurom napravljenim od leda, koji se lagano topi dok lampa svetli.

Lampa pruža svetlo tokom 10 sati postepeno se topeći, a onda je potrebno još 10 sati da se voda ponovo zamrzne i lampa opet bude u funkciji.

Lampa svetli zahvaljujući kombinaciji LED dioda i optičkih vlakana, smeštenih u bloku koji je obložen ledom. Led diode se nalaze iznad leda i svetlo koje emituju se prenosi dovoljno masivnim optičkim vlaknima, čineći da ne dolazi do potencijalno opasnog spoja vode i struje. Svetlo se širi kroz smrznutu vodu emitujući poseban difuzni sjaj, koji postaje sve jasniji kako se led topi.Iako na prvi pogled deluje da je lampa za jednokratnu upotrebu, to nije slučaj - otopljena voda se skuplja u poseban kalup, tako da se može ponovo zamrznuti i opet koristiti. Ideja je da se p(r)obudi svest potrošačkog društva o tome da proizvodi koje koristimo nisu dati zdravo-za-gotovo, niti kreirani po principu upotrebi-i-baci, kako se često razmišlja o njima.Misija ledene lampe je da potstakne korisnike na svrsishodno ponašanje, tako što će im obnoviti sećanje na dobro znane prirodne zakonitosti, o kojima u urbanim uslovima nisu morali da vode računa. Na taj način ih edukuje u odgovorne potrošače, koji razumeju ne samo pojavnu već i skrivenu suštinu proizvoda i koriste ga na adekvatan način, kako bi svojim angažovanjem uticali da proizvodi funkcionišu kao trajna dobra, a ne samo jednokratno.

Filozofija korišćenja ovako dizajnirane lampe je da se postavi tako da zauzima centralno mesto u prostoru i da zvukom kapanja vode pri topljenju leda dočarava prirodni ambijent, slično kao što to čini kamin svojim otvorenim ognjištem u kome pucketa vatra.

 

Via Dezeen 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services