White Night Brighton

Prelazak na zimsko računanje vremena uz toplu atmosferu.


White Night Brighton, festival umetnosti, dizajna, tehnologije i još mnogo toga, održava se svake godine u noći kada prelazimo sa letnjeg na zimsko računanje vremena. Već treću godine za redom, na engleskom primorju u Brajtonu pozvani su svi koji žele da vide nešto neobično, saznaju nešto novo i budu deo nečeg nesvakidašnjeg. 

Ove godine, u noći između 29. i 30. oktobra, mogli ste potpuno besplatno da proslavite taj dodatni sat na 72 lokacije, kako u zatvorenom prostoru, tako i na otvorenom u parkovima, baštama, pa i na samim ulicama grada.Ovogodišnja tema festivala bila je utopija i rad na savršenoj verziji učesnika i posetilaca manifestacije. Bilo da vas zanima idealni svet cipela ili duhovno uzdizanje u budističkom centru, Brajton je imao nešto da vam ponudi. Ako vas je ikada interesovalo da li će vasa duša završiti u raju ili paklu, mogli ste to da proverite odlaskom u The Basement na interaktivni performance Heaven&Hell, gde su duše merene, a učesnici provođeni kroz ispite morala. Za one koji vole da voze bicikl i u isto vreme čine nešto i za druge, tu je Pedal Cinema – gde napajate strujom mini bioskop vožnjom statičnog bicikla. Za neke idealan svet, za neke noćna mora. Return To Eden je instalacija na otvorenom koja poziva učesnike da doprinesu drvetu poznavanjem dobra i zla, ispisujući želje, nade i strahove vezane za prošlost, sadašnjost i budućnost  i doslovno ih vežući za konopac kojim je drvo ograđeno. Drvo čuvaju tri mitska bića i nekoliko anđela koji su tu da vam pruže pomoć ili parče papira.Slične skulpture ispunjene svetlošću i misterijom nalazile su se u parkovima i kraj mora. Skulptura sipe na samoj obali je širila posebno raspoloženje - budući da je bila jedini izvor svetlosti u blizini, izgledalo je kao da lebdi, a vetar koji ju je njihao činio je da se zapitate da li vas možda sipa prati pogledom. Oni koji su se vraćali iz obližnjeg bara su se verovatno pitali da li su previše popili.


                                                                                                                                                                                         Sounding Out The Museum, izložba Peter Vogela, briše granicu između lepih umetnosti i scenskih nastupa svojim delima koje ispituju vezu između skulpture i zvuka, gledanja i slušanja, statičkog i dinamičnog. Ove skulpture aktiviraju se pokretima i zvucima koje stvaraju posetioci, a odlikuju se čistim linijama, balansiranim formama i delikatnom strukturom.

Skulptura koja je najviše animirala posetioce ubedljivo je bila The Shadow Orchestra, ostavljajući najviše prostora za interakciju i improvizaciju. 

Snimak iz muzeja možete pogledati ovde.

Kome se išlo na vašar mogao je da svrati do The Alternative Village Fete i bude deo nečeg sasvim drugačijeg od onog što smo navikli da viđamo na vašarima. U jednom od šatora odvijalo se nešto što bi se najjednostavnije objasnilo kao healthy anger management.

Dok opisujete svoju bivšu ljubav, "veštica" bi crtala prema vašem opisu, a onda biste zajedno odlučili njihovu sudbinu pomoću "magičnog" točka. Naravno, radovi ostaju izloženi u šatoru, kako bi svi mogli da ih osuđuju zbog njihovih nedela.

U sledećem šatoru naišli smo na ovu scenu (fotografija ispod). Izgleda da nekima onaj anger management nije dovoljno pomogao.

Ljubitelji kaligrafije imali su priliku da je iskuse u novoj dimenziji. Third Eye (by Sable Vivant) dolazi iz Francuske i da bi je iskusili potreban vam je samo jedan wireless miš kojim uz pomoć web kamere možete da pišete u tri dimenzije. Prvenstveno dizajniran kao alatka za proučavanje znakovnog jezika gluvonemih, ovo 3D pero oslobađa vas od granica papira i daje vam slobodu da ispisujete i okrećete tekst na video-bimu kako god vaša mašta to zamislila. Pogledajte ovde.

Za one koji su odlučili da ne spavaju uopšte, do četiri ujutro bio je otvoren Komedia, Studio Bar, ali ne za piće već za vajanje savršenog metropolisa. Clay City je oblikovalo preko 630 ljudi uz pomoć gline, lišća, kanapa i sličnih prirodnih materijala. Posetioci su vajali idealnu verziju sebe uz opuštajuću muziku i prijatno osvetljenje. Celokupna atmosfera je bila van ovog sveta, kao i sve što je nastalo u skladu sa njom.

Čak i pored onog ekstra sata, opet nije bilo dovoljno vremena da se obiđe sve što nam je privuklo pažnju iz programa. Neki događaji, kao što je interaktivna predstava The Neverending Story imali su redove u kojima se čekalo i po dva sata, a sve za šta je bila potrebna rezervacija bilo je prebukirano dva dana unapred.

Gradom je vladala živa atmosfera sve do ranih jutarnjih sati, naročito u baštama kultunog centra i oko belih klavira na ulicama Brajtona. Jedva čekam da vidim šta nas čeka sledeće godine, jer uz ovakav festival, spavanje deluje precenjeno.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services