Zagrebački "Antisalon" u Galeriji Jogurt

Zagrebački "Antisalon" u Galeriji Jogurt

Zagrebački "Antisalon", celovečernji kulturni spektakl biće otvoren u Galeriji Jogurt u Zagrebu (AKC Medika),18. jula u 20 časova.

Antisalon organizuju umetnik Stipan Tadić i nezavisni kustos Vladimir Tatomir, kao celovečernji kulturni spektakl koji je nastao kao opozicija Salonu mladih, kao daleko otvoreniji, demokratičniji i transparentiji.

 

 

Antisalon je stasao 2012. godine i cilj mu je bio da olakša mladim umetnicima vidljivost, da im omogući da izlažu i taj proces maksimalno pojednostavi i odmakne od institucija, da ga „očisti“ od prepreka koje se nameću na putu između rada autora i publike.

To je posebno važno ove godine kada su se mnogobrojni umetnici osetili zakinutima raspisanim konkursom ovogodišnjeg Salona mladih koji su doživeli ograničavajućim i isključujućim. Upravo je iz tog razloga Antisalon ove godine svojevrsni Salon odbijenih, a ove godine i platforma za izlaganje konkursom zakinutih i diskriminisanih. Ukratko prostor koji prihvata sve radove bez ikakvih ograničenja kao svojevrstan bunt spram elitističkog i isključivog čina izlaganja.

Odmakom od institucija i izostankom selekcije propituje se uloga žirija i kritičara, ali i daje prilika za izlaganje svim umetnicima koji su konkurs Salona mladih doživeli kao pokušaj da se čitava hrvatska savremena umetnost svede u uske okvire i time isključi sve one koji se izražavaju drugačijim sredstvima. Ovim se želi obogatiti scena, a nije zanemariv ni subverzivni momenat ignorisanja institucija koji kao da pokazuje da i samoorganizacija katkada može biti dovoljna i vrlo prikladna, kao direktan otpor neoliberalnim tržišnim strujanjima za čiji uticaj u slobodnim umetnostima ne bi smelo biti mesta.

 

 

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services