From Zagreb With Love | Street art monografija Slavena Lunara Kosanovića

From Zagreb With Love | Street art monografija Slavena Lunara Kosanovića

Monografija „From Zagreb With Love“ Slavena Lunara Kosanovića, jednog od najistaknutijih zagrebačkih uličnih umetnika, čiji je rad međunarodno prepoznat, biće predstavljena u subotu, 26. maja, u 19 časova u baru „Telma“ (Mišarska 7).

 

 

 

 

Lunar je godinama unazad veoma aktivan i u javnim prostorima Beograda, o čemu svedoče i fotografije iz pomenute monografije, a u kojoj su prisutne priče i o umetnicima sa srpske street art scene.

Pored autora, u predstavljanju knjige će učestvovati i dvoje uličnih umetnika – TKV i Artez, poznati protagnositi beogradske i globalne scene ulične umetnosti, kao i Smack iz Zagreba, koji je poput Lunara čest gost u Beogradu.

Za muziku će biti zaduženi beogradski DJ Mr. Cash i urugvajski muralista i DJ Theic Camilo Nuñez.

Knjiga „From Zagreb with Love“, imala je, prema rečima Slavena Lunara Kosanovića, za misiju dve stvari – da prikaže izabrani presek njegovih radova u proteklih 30 godina i da istakne određene trenutke njegovog rada, često realizovanog kroz saradnje s brojnim kolegama i prijateljima širom sveta.

„Svaki grad u kome boravim osećam svojim u vrlo kratkom roku, prvenstveno zbog prijatelja koji u njemu žive i s kojima radim. Saradnje ljudi koji potiču iz različitih kultura, koji nemaju sponzore već rade ono što ih veseli, finansirajući se isključivo od svog rada, esencijalno su važne. Mislim da je škola koju smo prošli solidna podloga da se podeli sa generacijama koje dolaze i s radošću deo aktivnosti prenosim kroz na predavanja za srednje škole i fakultete“, ističe Lunar i dodaje:

„Želja mi je da klincima ukažem upravo na kvaliet koji im prolazi ispred nosa, a koji ne primećuju jer nekritički gutaju sadržaje koji im se servijraju, a prvenstveno na potrebu da veruju u sebe, u značaj kontinuiranog i promišljenog rada, u sopstveni potencijal. Put nije lagan, ali mi se čini puno smislenijim nego sedenje skrštevih ruku i naivno čekanje na bolje sutra.“


Fotografija: Ivo Smack Kosanović
 

Slaven Lunar Kosanović je crtanjem grafita počeo da se bavi kao veoma mlad, prvo lokalno, u Zagrebu, a zatim i globalno. U Beogradu je prvi put crtao 2001. godine, u društvu kolektiva „BG Illegal“ i od tada dolazi u ovaj grad svake godine.

Sledeći put domaća publika će moći da ga vidi kako crta u okviru Festivala umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, koji se održava od 6. do 8. septembra u javnim prostorima Dorćola.

Organizaciju predstavljanja knjige pomoglo je beogradsko udruženje „Street Smart“, koje se od 2014. godine bavi popularizacijom uličnih umetničkih praksi.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services