WCSCD izložba "Raskršća pogleda" u Kuli Nebojša

WCSCD izložba "Raskršća pogleda" u Kuli Nebojša

Izložba "Raskršća pogleda", biće otvorena u utorak, 16. aprila u 18 časova u Kuli Nebojša tokom manifestacije Dani Beograda.


Izložba "Raskršća pogleda" projekat je internacionalnog kustoskog tima u okviru kursa "Šta kustosiranje može/treba da bude" (WCSCD), a u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava.“

 


WCSCD sa ponosom predstavlja izložbu nastalu tokom kursa 2018. godine. Izložbu su kustosirale Zohreh Deldadeh (Iran), Milena Jokanović (Srbija), Neva Lukić (Hrvatska/Holandija) i Teodora Nikčević (Crna Gora) inače učesnice prošlogodišnjeg WCSCD kursa.

"Raskršća pogleda" - različite trase (kustoskih) tumačenja video rada "Prolazak voza" Vladimira Nikolića.

Vrlo je zanimljiv pristup jer su kroz ovu izložbu suprotstavile svoje poglede i na različite načine interpretirale jedno umetničko delo, video rad Vladimira Nikolića "Prolazak voza" (2012).

Koliko različitih tumačenja može imati jedno umetničko delo? Šta se dešava kada se pogledi umetnika ukrste sa pogledima kustosa – interpretatora? Kada umetničko delo postaje dokument prošlosti?

Istražujući različite mogućnosti interpretacije i izlaganja jednog umetničkog dela, četiri internacionalne kustoskinje suprotstaviće svoje poglede i na različite načine interpretirati samo jedno umetničko delo, video rad Vladimira Nikolića Prolazak voza (2012.). Projektujući ovaj rad po prvi put na mestu gde je snimljen, a koje se danas potpuno transformiše budući da se fizičke šine ispred Nebojšine kule uklanjaju, kustoskinje inspirišu umetnika da i kroz novonastalu seriju fotografija (2019.) razmišlja o transformacijama prostora i prolasku vremena. Najzad samo Kula Nebojša i sam video rad ostaju mesto susreta ovih pogleda, znakovi prošlosti koji egzistiraju u sadašnjosti.
Tokom izložbe, biće organizovana autorska vođenja/razgovori koji će biti inspirisani kako izložbom samom, tako i stalnom postavkom u Kuli Nebojša te transformacijom prostora oko Kule. Posetiocima će biti dostupan katalog izložbe koji će sadržati autorske tekstove, različite poglede kustoskinja.Inicijalna ideja projekta je da se izvrne/pervertira uobičajen slučaj u kojem radove više umetnika kurira jedan ili samo par kustosa u situaciju u kojoj se više kustosa okuplja oko rada samo jednog umetnika, šta više, samo jednog od njegovih radova. Potencijal ovakvog polazišta leži u tome da se publici ponude različiti uglovi sagledavanja jednog umetničkog dela, kao i da se preispitaju moguća značenja i interpretacije koje kustosi mogu „učitati“ u jedno delo. Ponuđen koncept dakle analizira kako heterogeni načini izlaganja i interpretacije mogu uticati na posmatrača i njegovo razumevanje umetničkog rada.

Izloženo delo je "Prolazak voza" (video rad, 3’48’’, 2012.) u kojem je Nikolić predstavio voz koji prolazi prugom ispred Kule Nebojša u Beogradu. Ovo savremeno delo referira na video rad braće Lumier iz 1895. g. Ulazak voza u stanicu. Cilj je izložiti video rad na mestu gde je umetnik isti i kreirao, ali važno je istaći da umetnik nije planirao da ovaj rad funkcioniše kao site-specific, već kao nezavisan video rad koji može biti izlagan u različitim izložbenim prostorima. Stoga, njegovim predstavljanjem u Nebojšinoj kuli, rad dobija još jedan nivo značenja i može se posmatrati kao neka vrsta „post-site-specifica“, gde video rad ukazuje na prošlost (u sepia koloritu), a Kula kako na istoriju tako i na fizički prisutnu sadašnjost. Takođe, uz video biće izložene i nove fotografije, vezane za samo mesto nastanka rada ukazujući na dodatni kontekst – fizičke šine ispred Nebojšine kule trenutno se uklanjaju što, posledično, menja izgled celokupnog okruženja Kule gde je isti kreiran. Upravo ova situacija transformiše delo umetnika u dokument prošlosti.
Prateći gore napomenutu ideju izložbe, mogu se pratiti različite trase, odnosno različiti uglovi sagledavanja rada – kako oni koje sugerišu kustosi – inerpretatori, tako i oni koje umetnik sam nudi svojim iskazom i radom samim. Dakle, s jedne strane, polazeći od koncepta subjektivne percepcije sveta umetnik preispituje istorije pogleda referirajući takođe i na istoriju pokretnih slika. Metodom aproprijacije, on tako svesno kreira višeslojna značenja svog rada. S druge strane, rad Prolazak voza presreću i kustoskinje različitih interesovanja iz četiri zemlje, sa potpuno različitih polazišta.

Izložba je deo završnog projekta prvog ciklusa međunarodnog kustoskog kursa koji se od 2018. godine održava u Beogradu, a realizovana je u saradnji sa JP „Beogradska Tvrđava.“‘ŠTA KUSTOSIRANJE MOŽE/TREBA DA BUDE?’ // WHAT COULD/SHOULD CURATING DO? – WCSCD je međunarodni kustoski program i edukativna platforma za obrazovanje mladih kustosa, koja ima za cilj da obezbedi specifično znanje u polju savremenih kustoskih praksi, realizacije izložbi, kritičkog promišljanja i pisanja. Misija edukativne platforme je da predoči važnost savremenih kustoskih modela i kako oni mogu pozitivno uticati na razvoj kulturnih institucija u Srbiji, kao i njihov uticaj na pozicioniranje lokalne umetničke scene i umetnika međunarodno.

Program su podržali: patron projekta: Wiener Städtische; partneri: Muzej savremene umetnosti u Beogradu; EVA International—Ireland’s Biennial of Contemporary Art; Muzej Cepter, kao i Italijanski kultuni centar u Beogradu, Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu, Austrijski kulturni forum, Heinrich Boell Stiftung; Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau i EUNIC Srbija između ostalih.
 

Izložba će biti otvorena do 19. aprila od 17h do 22h.

Fotografije: Still frame-ovi iz videa čiji je autor Vladimir Nikolić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services