Wallpaper* City Guide Belgrade

Wallpaper* City Guide Belgrade

Vodeći svetski autoritet u oblasti dizajna, britanski časopis Wallpaper*, uvrstio je Beograd na cenjenu listu vodiča Wallpaper* City Guide.

U najnovijem izdanju Wallpaper* City Guide Belgrade posetioci će moći da se informišu o srpskoj prestonici viđenoj očima jednog od najboljih pisaca u oblasti putopisa i dizajna, novinarke Viie Beaumanis, uz podršku lokalnih stručnjaka iz Beogradske nedelje dizajna.

 


Wallpaper* City Guide, u izdanju Phaidon Press, koji se prodaje širom sveta u tiražu od dva miliona primeraka, je vodič koji sadrži korisne i koncizne informacije za turiste, preporuke za mesta koje ne bi trebalo propustiti u preko sto svetskih destinacija, bilo da idete na kratak put ili da ostajete nedelju dana, bilo da je svrha putovanja posao ili zadovoljstvo. U produkciji časopisa Wallpaper*, izradi svakog vodiča prethodi temeljno istraživanje, kako bi se predstavilo ono najbolje na svakoj destinaciji: dizajn, arhitektura, hoteli, restorani, prodavnice…U pitanju je sjajan saputnik, koristan za svakoga ko želi da istinski oseti duh grada i da iz njega ponese nezaboravne uspomene. 

 

Šta je predstavljeno u vodiču Wallpaper* City Guide? U celom svetu čuveno beogradsko gostoprimstvo i hedonizam: kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i popularna mesta za žurke koje posetioci vole i toliko hvale, samo su vrh ledenog brega: tu su i čuveni simboli Beograda (Genex kula, Hram Svetog Save, Most na Adi, Palata Srbija, Toranj na Avali…), vrhunski hoteli (Moskva, Square Nine, Excelsior…), muzeji i galerije (Muzej savremene umetnosti, Muzej vazduhoplovstva, Muzej Zepter…), sportske hale, šoping zone, a ako želite da još više proširite vidike, ovaj vodič će vam ukazati na mesta van grada koja možete obići (Muzej Macura, Spomenici žrtvama Drugog svetskog rata, Drvengrad, Kustendorf…).

Smešten na ušću Save i Dunava, Beograd je vekovima bio “Kapija Balkana”. Ovaj grad, koji su osvajali Kelti, Rimljani, Otomani i Austrougari, koji je desetkovan u dva svetska rata, bio pod vlašću komunista, mesto bezbrojnih regionalnih sukoba, jedan je od najstarijih i najburnijih gradova južne Evrope. Pretrpljene teškoće dale su ovoj kosmopolitskoj i često nepravedno zanemarenoj prestonici specifičnu melanholiju, istovremeno je obogativši istorijom i duhom.

Nazvan po svetlom kamenu od kojeg je prvobitno građen, Beli grad Beograd obiluje urbanim zelenilom, iako nije mesto čije se brojne draži vide na prvi pogled. Mnogo istorijskih zgrada je uništeno ili zapušteno, već decenijama ih prekrivaju čađ i grafiti. Istovremeno, Beograd vrvi od restorana i kafića, autentičan je, iskren i prepun energije. 

Uprkos brojnim problemima, veoma otporna srpska prestonica (ponovo) otresa sa sebe „prašinu“ i predstavlja se kao jedinstvena i jedna od najmanje istraženih atraktivnih destinacija Evrope. Na kraju krajeva, u pitanju je metropola koja je na svom vrhuncu pre Drugog svetskog rata slavljena zbog avangardne kulture i napredne arhitekture. Kolektivno sećanje na ovakav Beograd sada podstiče mladu generaciju da povrati ovaj „plašt“ svog grada, redefiniše najdinamičniju destinaciju Balkana i prilagodi je novom dobu. Bićete iznenađeni koliko toga ona ima da ponudi. Wallpaper City Guide o Beogradu

Wallpaper* City Guide Belgrade možete naručiti online:

Via Bookdepository.co.uk

Via Phaidon.com

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services