Vođenje kroz izložbu "Podeljeni svetovi" Masinise Selmanija

Vođenje kroz izložbu "Podeljeni svetovi" Masinise Selmanija

Vođenje kroz samostalnu izložbu radova "Podeljeni svetovi" Masinise Selmanija, biće održano u sredu, 13. februara u 17 časova u maloj sali Muzeja afričke umetnosti (Andre Nikolića 14).

 

 

 

Masinisa Selmani je alžirsko-francuski umetnik čiji su radovi dobili posebnu pohvalu  žirija na 56. Bijenalu u Veneciji. Po prvi put se na izložbi "Podeljeni svetovi" njegovi radovi mogu videti u Beogradu. Reč je o crtežima i animacijama koje nastaju precrtavanjem i kolažiranjem različitih motiva koje umetnik bira sa novinskih fotografija i drugih dokumentarnih materijala. Smešteni u dominantnu belu boju, Selmanijevi crteži se bave temama nasilja, arhitekture, medija i sl. 

Ovo će biti poslednje javno vođenje pred zatvaranje izložbe 24. februara, koje je posebno osmišljeno za kustose, umetnike, stručnu javnost. 

Masinisa Selmani, alžirski umetnik koji živi u Francuskoj, eksperimentiše u formi crteža ekstremne jednostavnosti koje čine montaže slika i crteža, ili kratke animacije pune humora, ironije, pa čak i osećaja revolta. Selmanijeva dela otkrivaju ambivalentnost znakova i vode njihovu jukstapoziciju do apsurda. Teme njegovih radova najčešće imaju izvorište u političkim i društvenim vestima i novinskim fotografijama. Selmanijev rad dobio je posebnu pohvalu žirija na 56. Bijenalu u Veniciji 2015. godine, a pored učešća na brojnim grupnim izložbama, samostalno je izlagao kako u Francuskoj, tako i u svetu. Dobitnik je nagrada „Art [ ] Collector” i „SAM Art Projectsˮ, a časopis „Le Monde” proglasio ga je jednim od 5 najboljih afričkih umetnika.

Masinisa Selmani pronalazi inspiraciju u društveno-političkim problemima, preuzimajući ih iz novinskih isečaka koje godinama sakuplja. Kroz jukstapoziciju i konfrontaciju, bez očigledne logičke povezanosti između elemenata koje je preuzeo iz stvarnog života, Selmani stvara enigmatične i nejasne scene, naglašavajući ironičan, čak i tragičan karakter apsurdnih i čudnih situacija koje crta. Eksperimentalnim pristupom crtežu i animaciji, Masinisa Selmani daje dokumentarnu dimenziju svojoj crtačkoj praksi, poigravajući se granicom između stvarnog i nestvarnog, komedije i tragedije, koje su tipične za njegov rad.

Na izložbi „Podeljeni svetovi” u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu prikazano je trinaest crteža iz šest serija: „Prepravljivo”, „Ispitivanje spoljašnjosti”, „Promenljivi”, „Makete”, „Moody’s” i „Obećanja”, kao i dva pojedinačna rada: „Interval” i „Bez naslova br. 3”, 2018. Pored crteža, izložene su i dve animacije „Moguća sećanja. Izmena br. 1” i jedna animacija bez naslova.

 

Izložba će biti otvorena do 24. februra 2019. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services