Vođenje kroz izložbu 50 umetnika MSUB / Slikarstvo beogradskog enformela

Vođenje kroz izložbu 50 umetnika MSUB / Slikarstvo beogradskog enformela

Muzej savremene umetnosti u Beogradu poziva na tematsko vođenje kroz izložbu „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ u subotu, 1. novembra u 12 časova u Kući legata (Kneza Mihaila 46).

 


Jedna od kustoskinja izložbe Mišela Blanuša održaće tematsko vođenje pod nazivom “Slikarstvo beogradskog enformela”.

Kao malo koja umetnička pojava u jugoslovenskoj posleratnoj umetnosti, enformel je otvorio i zaoštrio pojedina pitanja o prirodi slike koja su do tada bila nepoznata domaćoj sredini. Istovremeno, svojom pojavom napravio je i vezu sa evropskim i svetskim umetničkim kontekstom. Predstavnici enformela na beogradskoj sceni, među kojima su na ovoj izložbi predstavljeni Branko Protić, Vera Božičković Popović, Branko Filipović Filo, doprineli su da se o slici i slikarstvu, umetničkom delu i umetnosti misli na drugačiji način. Napravivši rez sa iskustvima tradicionalizma i klasične slike, slikarstvo enformela donelo je na našu scenu novi likovni jezik i spontani umetnički rukopis sa ciljem stvaranja „kvalitativne beskonačnosti prirode“ prenoseći „svoju gorku i apokaliptičku poruku“.

Na izložbi „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ predstavljena su reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda.

Na izložbi su predstavljena dela Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, Marije Dragojlović, itd.     
      
Nadovezujući se na prethodnu izložbu, „100 dela iz zbirki MSUB. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." predstavljenu tokom aprila i maja 2014. godine, ovom  izložbom se zaokružuje simbolički gest prema publici i kulturnoj javnosti da posle toliko godina ponovo bude u prilici da pogleda reprezentativni izbor dela umetnika zastupljenih u zbirkama Muzeja.

Autor koncepcije i postavke: Zoran Erić
Kustosi: Svetlana Mitić i Mišela Blanuša


Izložba je praćena bogatim programom u vidu tematskih vođenja kustosa Muzeja savremene umetnosti koja će biti organizovana svake subote, dok je sreda rezervisana za susrete s umetnicima.

Izložba je otvorena za publiku od 16. oktobra do 7. decembra 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom. Ulaz je slobodan. Više informacija o izložbi pronađite na sajtu MSUB-a.
 

Fotografija: Deo postavke izložbe “50 umetnika MSUB – Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.”  Foto: Saša Reljić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text