Vizuelni identiteti ŠUŠUR! Festivala od riči

Vizuelni identiteti ŠUŠUR! Festivala od riči

Kada je suma utisaka o jednom mestu na zemlji "lepo" poprilično je veliki zadatak nadopuniti ga ličnim doprinosom.

 

Takvo jedno mesto je gradić Korčula na istoimenom otoku u južnoj Dalmaciji.

 

 

Ideja o književnom festivalu pomalo je romantičan pokušaj da se u već idiličan i utopistički mizanscen složen od kamenih građevina i trgova pridoda podjednako utopistički i idiličan sadržaj. 

Iz godine u godinu, a ovog 6. i 7. avgusta šesti put, ŠUŠUR! književni festival svoje je teme pronalazio u bogatoj građanskoj istoriji grada Korčule.

Prvi Festival od riči najpre se bavio otočkim životom i  personom od značaja za grad, Markom Polom, obrađujući teme putopisa i islomanije.

Potom, bavio se značajnim dalmatinskim fenomenom "galebarenja" kao lokalnim zanimanjem koje je uistinu predstavljalo značajnu praksu tokom letnje sezone.

Na trećem Festivalu ugošćeno je Pesničenje, beogradska inicijativa koja je uključila u svoj program i svu zainteresovanu publiku, imajući u vidu veliku ljubav žitelja Korčule prema čitanju i pisanju poezije.

Već narednog leta na red su došli i svima omilejni plažni žanrovi "ljubići i krimići".

A, prošle godine ŠUŠUR! se bavio aktuelnom temom migracija, koja je uklesana u same temelje grada koji je donekle i definisan velikim migracijskim talasima brojnih doseljenika, kao i migracionim talasima sa Korčule u SAD, Australiju i Afriku.

Ove godine ŠUŠUR! se bavi suštinom, početkom i osnovom svega, bavi se ženom. Propitivaće se pozicija žene kao kreatorke i kao večite teme brojnih pisanih dela, dok će se takođe razmatrati i njena pozicija u kontekstu lokalne zajednice.

Svaka od navedenih tema diktirala je svoj vizual. Harmoničan odnos u kome se prednost nije davala niti jednom elementu na uštrbu drugih, osmišljen je vizuelni stil ŠUŠUR! festivala koji predstavlja prepoznatljivu pojavu širom postjugoslovenskog kulturnog prostora.

Postignuti rezultati delo su beogradske grafičke dizajnerke Monike Lang koja od prvog izdanja Festivala osluškuje ritmičko disanje Korčule i prepoznaje lokalne elemente kao idealne za finalni proizvod. Od drugog izdanja Festivala Monika Lang neposredno sarađuje sa beogradskom umetnicom Ksenijom Pantelić, koristeći njene ilustracije kao adekvatnog partnera u izdradi vizuala za određenu temu. Delikatnim narativom umetnica ilustruje ličnu interpretaciju fokusa Festivala. Na teme "ljubići i krimići" pored Ksenije Pantelić, Monika Lang sarađivala je i sa beogradskim slikarom Damjanom Kovačevićem, čime je postignuta posebna dinamika u izradi vizuala.

Specifičnost ŠUŠUR-a! je produkt dizajn koji, takođe, nastaje u saradnji dve talentovane autorke, Monike i Ksenije. Da li je reč o torbama, neseserima, jastucima, keceljama ili ogrlicama i broševima, osobenost i poetičnost ovih predmeta ih ističe u mnoštvu robe sličnih karakteristika. Umetnik Nikola Velicki već četiri godine, takođe, učestvuje u izradi torbi, nesesera i jastuka izvodeći umetničku sito štampu.

Scenografija koja je ukolpljena u renesansne arhitektonske zidine i koja korespondira sa gradskom urbanističkom idejom, ne remeteći postojeću atmosferu, delo je beogradske firme PROTO ispred koje stoji veliki mecena umetnosti Dragan Zdravić. Ova uzavrela "radionica" od prvog izdanja ŠUŠUR!-a donira svoje vreme, rad i materijale kako bi sve ideje dobile i svoj trodimenzionalni oblik.

Autorka teksta: Nataša Janković

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services