Vizualizator 2016 | Izložba “Crvena nit” Milana Živkovića

Vizualizator 2016 | Izložba “Crvena nit” Milana Živkovića

Izložba “Crvena nit” Milana Živkovića biće otvorena 23. novembra u prostorijama Akademije Umetnosti - Studio (Balkanska ulica br.21) u okviru Festivala Fotografije - ‎Vizualizator 2016.
 

 

 

Uobičajeno je čuti da na izložbama prikazana dela povezuje nešto što se najlakše i najjednostavnije opisuje kao crvena nit (fil rouge). U ovom slučaju ta apstraktna nit zaista jeste crvena a njena boja potiče ni manje ni više već od boje paprike. Selo Lokošnica pokraj Leskovca nadaleko je poznato po svemu što je moguće dobiti od paprike. Ali to nije bilo kakva paprika, a glavna vrednost jeste njen jedinstven ukus, ukus sušenog i samlevenog crvenog blaga. Ali da bi paprika stigla do mlina mora se nakon branja nanizati i osušiti. I tada, tokom jesenjih dana, u selu Lokošnica počinje neobična bajka u kojoj kuće nisu prekrivene kolačima već kao krv crvenom paprikom. I nisu samo fasade prekivene dugim nizovima paprike već je doslovno svaki kutak sela iskorišćen za proces sušenja. A kada paprika zaista dobro rodi tada su vredni baštovani sela Lokošnica prinuđeni da prave i posebne nosače kojima dodaju koristan prostor namenjen kačenju. Na žalost kao i sva sela i ovo se polako ali sigurno smanjuje, a mala zanimljivost jeste to da za ovo, verovatno najslikanije selo u Srbiji, nije moguće pronaći dvadesetak fotografija na internetu. Namera izložbe Milana Živkovića je da se ovo promeni.

Beogradski Festival Fotografije - Vizualizator je događaj koji predstavlja kompletnu reprezentaciju varijeteta fotografskih pravaca, kroz sedam izložbi, dve tribine i četiri radionice. Osnovne ideje festivala su fotografija kao deo savremene umetnosti, sociološki fenomen, moćno komunikacijsko sredstvo i fotografija kao dokument o vremenu. Festival donosi uzbudljive izložbe i interaktivne radionice sa presekom fotografske produkcije iz celog sveta. U fokusu festivala je promocija fotografske umetnosti, dokumentarne fotografije i medijske pismenosti.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services