Velike izložbe u Beču

Velike izložbe u Beču

Velike izložbe u Beču u prvoj polovini 2018. godine

 

 

 

U 2018. godini „Austrijska nacionalna biblioteka“ slavi 650 godina postojanja. Ovaj jubilej je povod za posebnu izložbu. Izuzetni eksponati iz osam zbirki biblioteke biće predstavljeni tokom cele godine u poznatoj „Prunksali“.

 

Posetioci će moći da vide veličanstvene rukopise i vredna štampana izdanja, dragocene note, mape, fotografije, grafike i manuskripte. Izložba će biti otvorena od 26. januara 2018. do 13. januara 2019. godine).


© Österreichische Nationalbibliothek/ Hloch

 

Kao jedan od radikalnih predstavnika bečkog akcionizma Ginter Bruz je početkom 60ih godina prošlog veka svoje telo pretvorio u predmet umetničke debate. Povodom njegovog 80. rođendana muzej „21er Haus“ prikazaće retrospektivu celokupnog stvaralaštva ovog austrijskog umetnika. Izložba će biti otvorena od 2. februara, do 12. avgusta 2018. godine. 


© Atelier Otto Muehl, Obere Augartenstraße, 1020 Wien, Foto: Sigfried Klein


Iako su fotografije Mana Reja prisutne u svakoj izložbi posvećenoj dadaizmu i nadrealizmu, na nemačkom govornom području mnogima nije poznat. Živeo je i radio naizmenično u Njujorku i Parizu. Izložba posvećena njemu bavi se „celokupnim Manom Rejom“ i kritički objašnjava teme koje obeležavaju njegov rad, kao što su blizina i distanca. Izložba će biti otvorena od 14. februara do 24. juna 2018. godine u Kunstforumu u Beču.


© Man Ray Trust, Paris/Bildrecht, Wien, 2016


U narednoj godini muzej „Albertina“ će predstaviti status bečkog akvarela u umetnosti 19. veka. Transparentnost, svetle boje i idilični utisak predstavljaju posebne kvalitete bečkog akvarela. Panorame grada i predela, portreti sa detaljima, žanr slike i cveće čine motive ovog uspešnog pravca u austrijskoj umetnosti. Izložba će biti otvorena od 16. februara do 13. maja 2018. godine u Albertini.


© Keith Haring Foundation


„Albertina“ će posvetiti i jednu retrospektivnu izložbu američkom umetniku Kitu Haringu koji bi 2018. godine proslavio 60. rođendan. Izložba će se baviti njegovim stvaralaštvom sa aspekta istorije umetnosti, kao i sa aspekta forme. Haring je koristio jedinstveni znakovni jezik koji je prisutan u svim njegovim delima. Sa svojim slikama, crtežima i skulpturama posvećen je socijalnoj pravdi i konstantnim promenama. Izložba će biti otvorena od 16. marta do 24. juna 2018. godine u Albertini.

Sledeće godine bečka manufaktura porcelana „Augarten“ slavi 300. rođendan, a tim povodom „Austrijski muzej primenjene umetnosti“ („MAK“) predstaviće osnivanje manufakture 1718. godine kao rezultat kulturološke razmene između Azije i Evrope. Proizvodi druge najstarije manufakture porcelana u Evropi postavljali su standarde stila i ukusa u 18. i 19. veku. „MAK“ od svog osnivanja čuva zaostavštinu Bečke manufakture porcelana, koja je zatvorena 1864. godine, i bavi se proučavanjem porcelana. Izložba će biti otvorena od 16. maja do 23. septembra 2018. godine u "MAK-u", Austrijskom muzeju primenjene umetnosti.


© Augarten Porzellan 

 

Pod motom „Lepota i ponor. Klimt, Šile, Vagner, Mozer“ Beč će u 2018. godini slaviti modernu i njena četiri najznačajnija predstavnika, koji dele istu godinu smrti, 1918.


Schiele © Leopold Museum, Wien


Slikari Gustav Klimt i Egon Šile, arhitekta Oto Vagner i umetnik Koloman Mozer trajno su uticali na Beč u periodu oko 1900. godine. Pogledajte kalendar izložbi na ovom linku.


Moser © MAK/ Georg Mayer


Wagner © Wien Museum


Klimt © KHM-Museumsverband

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text