V Oslobađanje fest

kc perilo, zabrezje, oslobadjanje

UG „Perilo” iz Zabrežja vas poziva na V izdanje festivala Oslobađanje, koji će se održati od 7. do 9. jula u saradnji sa Domom kulture studentski grad.

Muzički program održaće se u Domu kulture studentski grad na Novom Beogradu  u svim danima festa i na Zabreškom gradu-muzeju na otvorenom 8. jula , dok će izložbeni program biti kako u Maloj sali DKSG-a, tako i u Domu kulture Zabreški  grad (Aleksandra Ace Simovića 235, Obrenovac). Podršku su pružili Austrijski kulutrni forum (jazz masterclass) i GO Obrenovac (koncert Perilo violine i istorija).

Prvog dana festivala Oslobađanje, u Maloj sali Doma kulture studentski grad, biće postavljena izložba o Oslobađanju i Travelerima. Traveleri su dadaističko-zenitistička grupa osnovana 1922.god.  koja je delovala u Zagrebu, čiji je jedan od članova bio Miloš Somborski, potonji autor GUP Beograda 1950-1972, po kojem je građen Novi Beograd.

Traveleri su značajni po svojoj predstavi iz 1922. u kojoj su koristili džez i inspiracija su umetnicima za fest na Zabrežju kod Obrenovca, koji ima teme „džez, rege, avangarda i performans“ i cilj „pomirenje levih i desnih, istočnih i zapadnih i čoveka i prirode“ kroz umetnost i lično oslobađanje.

oslobodjenje-2017-kc-perilo-zabrezje

Umetnički direktor festivala, Marija Vuković Biserko na beogradskoj izložbi postaviće eksponate stalne postavke novoosnovanog kulturnog centra Perilo na Zabrežju kod Obrenovca, u ulici Savska 192A.

U KC „Perilo“ prezentovana je i Perilo kolekcija predmeta iz 19. veka koja je iz doma  porodice Ružičić-Vićentijević, u kojem se 1804. godine dogodio početak srpske diplomatije u obraćanju tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji.

oslobodjenje-2017-kc-perilo-zabrezje

Poseban segment postavke KC “Perilo” je zaostavština dr Svetozara Varićaka, naučnika koji je živeo i studirao sa Milevom i Albert Ajnštajnom u Cirihu, jer je njegov otac bio Ajnštajnov saradnik, neeuklidski matematičar Vladimir Varićak, najznačajniji predavač Milutina Milankovića. Stoga će ove godine UG “Milutin Milanković“ sa svojim izložbama biti gost u naučnom segmentu festivala.

Predstavićemo saradnju sa galerijom „Brodac“ iz Sarajeva, koja ovim festom postaje strateška u ideji umetničkog povezivanja zemalja koje su nekada bile povezane prugom (Sava) Zabrežje - Sarajevo – Dubrovnik (Jadran). U vizuelnom programu izložbama će se predstaviti umetnice Maja Milovanović i Anđela Milošević.

U nedelju, 09. 07. 2017. god. program će ponovo biti na Novom Beogradu i nastupiće beogradski sastav “Krilat i beo”, kao i trio Vladimir Kostadinović na bubnjevima, Miloš Čolović na basu (dobitnik prve novoosnovane nagrade Miša Blam, za najprespektivnijeg mladog muzičara Srbije) i Luka Ignjatović na saksofonu (profesor džez odseka FMU).

Vladimir Kostadinović, jedan od naših najboljih bubnjara, koji je svirao sa mnogim značajnim džez muzičarima današnjice, dolazi iz Beča, da u okviru petog Oslobađanje festivala u saradnji sa AKF-om/Austrijski kulturni forum/, održi džez masterklas za bubnjare. Masterklas odvijaće se 7.7. u Maloj sali Doma kulture Studentski grad od 13 časova. 

oslobodjenje-2017-kc-perilo-zabrezje

Posebno značajan koncert je koncert na Perilo violini, koja je deo stalne postavke KC “Perilo” i koji se održava četvrti put. Ove godine na violini će svirati violinistkinja Maša Ljotić. Radi se o instrumentu iz sredine 19. veka, koja je pripadala osnivaču Obrenovačkog crkvenog hora, Dragoljubu Vićentijeviću, prijatelju kralja Milana Obrenovića, a organizatori je brendiraju kao instrument iz doma početka srpske diplomatije. Koncert je tradicionalan i jednogodišnji i kreće pesmom koja je nastala po tekstu kneza Mihaila „Što se bore misli moje“, svake godine. Ove godine slavi se 150 godinа od vraćanja ključeva gradova i utvrđenja knez Mihailu 1867-2017 od strane Turaka.

Strategija poštovanja prošlosti, njenog nasleđa i nadgradnja savremenih umetnika na obali Save u ideji pomirenja, bez naplate karata od početka je ideja vodilja za Oslobađanje fest. Organizatori poručuju posetiocima da dođu, zaborave na podele i da se u danima festa prepuste umetnosti kroz lično oslobađanje uz brojne umetničke, istorijske i naučne programe.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text