"U spomen spomenicima" | Projekat dizajn studija Mireldy

"U spomen spomenicima" | Projekat dizajn studija Mireldy

Imelda Ramović, art direktorka dizajn studija Mireldy je u sklopu svog diplomskog rada osmislila projekat pod nazivom "U spomen spomenicima".

U pitanju je serija plakata s ilustracijama spomenika revolucije i knjiga koja u ovoj fazi projekta obrađuje dvadeset spomenika s namerom da u budućnosti obuhvati celokupan spomenički korpus.

 

 

U sklopu idejnog projekta je i izrada mobilne aplikacije kojoj je cilj da na jednom mestu pruži sve potrebne informacije o spomenicima, njihovim lokacijama, kao i dodatnim informacijama koje mogu biti od značaja potencijalnim posetiocima.

Osim očuvanja sećanja na spomenike, ideja projekta je da podseti na njihovu vrednost, promoviše spomenike kao izrazito zanimljive turističke atrakcije (što su nekada i bili) i da ponudi platformu na kojoj se mogu realizovati različite aktivnosti od koristi za celu zajednicu.

Cilj je da se u narednom periodu okupi stručni tim kao i inicijative koje se već bave tematikom zaštite spomeničke baštine, kako bi celokupni idejni projekat bio adekvatno prezentovan u svim aspektima bitnim za razumevanje istorijskog, umetničkog i kulturološkog okvira u kojem su nastali.

Zbog nepostojanja strategije očuvanja ove vredne kulturne baštine, od velikog su značaja individulane i grupne inicijative koje deluju na tom polju i svojim aktivnostima doprinose očuvanju sećanja na spomenike i prepoznavanju njihovog potencijala.

Kao omaž spomenicima, ilustracije su rađene prema fotografskim reprodukcijama spomenika iz perioda njihovog nastanka, a knjiga, uz ilustracije, prikazuje spomenike iz perioda njihovog nastanka i njihovo trenutno stanje.

"Ilustracijama / plakatima želim dodatno da zainteresujem sve one koji se po prvi put susreću sa spomenicima revolucije, a generacije koje su uz njih odrastale želimo da podsetim da spomenici i dalje stoje, strpljivo čekajući svoj izlazak iz (prisilnog) zaborava". Imelda Ramović.

Deo osvrta na projekat "U spomen spomenicima" istoričara umetnosti Nevena Svilara:

"...Naime, fenomen kojim se Imelda Ramović bavi može se uporediti s forsiranjem taktilnog, pipanja sena - ili s fraktalnom slikom dimne zavese - a u tom kontekstu autonomni ispadi retoričkog aparata i više su nego izvesni. Tim bolje, jer, da se vratimo na opštepoznato „o čemu govorimo kad govorimo o…“ - pitanje, ovde zaista govorimo o govoru, ali onom tipu koji zazire od poze i od laži. Onom koji se bazira na krajnjoj simplifikaciji koja se uspostavlja kao račun za otkrivanje strukturalne snage dela.

Drugim rečima, govorimo o jeziku, i to onom koji ima ulogu proćiščivača truležnih otpadnih voda ideologije. Gotovo da možemo govoriti o higijenskoj naravi ovog projekta. Kreiranje obrasca za struganje slojeva iluzija i indoktrinacije koje su poslednjih četvrt veka kreirale patinu laži.

Ovaj ciklus ukazuje na klasičnu čistoću principa koji su se u post modernom (što, naravno, nikako ne treba mešati s fenomenom post-moderne) vremenu obznanili kao obećanje dokidanja opozicije estetskog i etičkog. Prethodno zaključani u ćutnju, Imelda im otvara prostor preobražaja u dematerijalizovane skulpture."Pojedinačne ilustracije iz knjige:

Fotografije: Vanja Šolin
Štampa: Cerovski 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text