"Terra Panonica": Studio AUTORI

Terra Panonica: Studio AUTORI

Projekat "Terra Panonica" u Mokrinu potpisuje arhitektonski biro - Studio AUTORI!

Projekat "Terra Panonica" je izveden u Mokrinu, opština Kikinda i predstavlja mesto otvoreno za različite kulturne projekte, sa prostorom za izlaganje i predstavljanje autentičnih umetničkih proizvoda, smeštajem za umetnike i goste koji borave u njemu.

Projekat "Terra Panonica" arhitektonskog studija Studio AUTORI nedavno je osvanuo na mnogim arhitektonskim blogovima. Mi smo ga pronašli na jednom od najboljih, dnevnoj dozi dobre arhitekture, blogu Arch Daily. Projekat je delo projektnog tima studija AUTORI koji čine: Dijana Novaković, dia.; Maja Trbović, dia.; Aleksandra Nikitin, dia.; Dušan Nenadović, dia, sa saradnicom Ljiljanom Rodić – Bodrožić.

Mokrin je naselje u opštini Kikinda u Severnobanatskom okrugu u Vojvodini. Nalazi se oko 13 km od grada Kikinde. Naselje Mokrin pripada tipovima naselja koja su planski rešavana još za vreme Austro-Ugarskog Carstva u 18 veku. Ovi tipovi naselja se odlikuju redovnom infrastrukturalnom komunikacijom, dobrom organizacijom objekata na parcelama i rešenom tipologijom zgrada.

Pojedini stari posedi i objekti na njima, i pored toga što ne pripadaju objektima sa nekim posebnim istorijskim ili arhitektonskim vrednostima, predstavljaju jedinice ambijentalnih vrednosti, kao svojevrsni dokaz o organizaciji i funkcionisanju naselja u Severnom Banatu na prelazu iz XX veka.

Ideja investitora za ovu konkretnu nekretninu pod nazivom "Terra Panonica" bila je da to bude otvoren prostor za različite kulturne projekte, koji bi se sastojao od prostora za predstavljanje autentičnih proizvoda, umetničkih dela, koji bi imao i smeštaj za goste koji borave u njemu, koji slučajno prolaze, ili se ciljano vraćaju ovom mestu.

Koncept ovog poseda je da interpretira pojam seoskog dvorišta, da se stvori jedan novi ambijent, sa drugačijom atmosferom i na savremen način, kako bi se pojmu "seoski posed" dalo sasvim novo značenje.

"House B" predstavlja jednu od pet zgrada na "Terra Panonica" posedu i nalazi se na mestu nekadašnje stare porodične kuće iz 1878. godine, koja nije sačuvana zbog jako lošeg stanja u kome se nalazila.

"House B", kao deo ove jedinice, obezbeđuje prostor za kreativan rad svih vrsta. Njegova svrha je ujedno i razlog zašto je u celini izgrađena samo jedna kuća, što se tumači na savremeni način, kako u formi tako i u materijalizaciji. Odnos prema nasleđu je očuvan kroz geometriju i strukturu objekta koji ostaje nepromenjena. To je, istovremeno i protiv njenog konteksta, ali se takođe i oslanja na njega.Unutrašnjost zgrade, sa kancelarijama i prostorom za kreativne radionice, bio je zamišljen da bude bez fiksne podele prostora, uz mogućnost podele u skladu sa potrebama korisnika. Rešen je kao prostor gde je akcenat na koncentraciji ljudi i njihovoj međusobnoj interakciji i socijalizaciji.

Privatne zone (apartmanii) nalaze se u posebnom i odvojenom prostoru, koji je podeljen na zasebne celine. Svetlost u prostoru i fleksibilni enterijer, sa svetlo beličastim particijama ili elementima od svetlog drveta ili bez particija uopšte, ukazuju na  emancipovano okruženje orijentisano ka komunikaciji i otvorenosti.

Ulična fasada, sa svojim odnosom, po svom položaju i broju otvora predstavlja repliku stare banatske fasade. Sa dvorišne strane poseda realizovano je nekoliko novih ideja: fasada, sa velikim brojem otvora, otvara objekat prema imanju. Prozori su sastavni deo atmosfere enterijera, svaki pripada određenom iskustvu ove nepokretnosti sa stanovišta posmatrača ovog prostora. Klizači na otvorima za prozore nalaze se na dvorišnoj strani objekta. Pomeranjem ovih klizača, oni poništavaju postojanje otvora i vraćaju fasadi punoću, ravan izgled čime se dodatno naglašava oblik same kuće. Geometrija fasade sa svojom podelom se oslanja na tradicionalnu izgradnju i predstavlja modernu interpretaciju autentičnih seoskih objekata.

Klizači kao element se ponavljaju i u enterijeru i svojim visokim panelnim izgledom, viseći sa šina na plafonu predstavljaju element koji pregrađuje otvoren i jedinstven prostor.Naziv projekta: "Terra Panonica"
Arhitekti: Studio AUTORI
Lokacija: Svetog Save 25, Mokrin, Kikinda, Srbija
Projektni tim: Dijana Novaković, Dipl.Ing.Arch.; Maja Trbović, Dipl.Ing.Arch.; Aleksandra Nikitin, Dipl.Ing.Arch.; Dušan Nenadović, M.Arch.
Saradnik: Ljiljana Rodić – Bodrožić
Izgradnja: Mega Plus
Površina: 250 sqm
Godina izgradnje: 2010

 

Via Arch Daily
Fotografije: Vladimir Sretenović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services