Svetlucavi rogovi za poboljšanje bezbednosti na putevima

Svetlucavi rogovi za poboljšanje bezbednosti na putevima

Zaposleni u finskom udruženju uzgajivača irvasa (Finland's Reindeer Herders’ Association) testiraju dva različita tipa reflektujućih sprejeva koji bi se nanosili na rogove irvasa kao sredstvo za poboljšanje bezbednosti na putevima.

 


Ova genijalna kreacija kao efikasno rešenje za smanjenje broja saobraćajnih nesreća još je u fazi testiranja.

Ideja uzgajivača i zaštitnika irvasa je da ove životinje koje se najčešće nađu na mračnim putevima Laponije, učine vidljivim za vozače, kako bi se na taj način smanjio broj saobraćajnih udesa, a samim tim i bespotrebna uginuća ovih divnih životinja. 

Udruženje uzgajivača irvasa testira sprejeve na rogovima i krznu kako bi proverili u kojoj meri je povećana njihova vidljivost u odnosu na vozače. Trenutno testiraju koliko su ovi reflektujući sprejevi pogodni da zadržavaju svoj sjaj i pod najesktremnijim vremenskim uslovima, kao i na kom delu životinje se najduže zadržavaju. 

"Konkretan cilj ove akcije je predostrožnost i sprečavanje saobraćajnih nesreća na putevima. Sprej se nanosi na krznu životinje, ali smo na putu da potvrdimo da je možda efikasniji na rogovima životinje jer se odraz može videti u svim pravcima", rekao je Anne Ollila, izvršni direktor Udruženja uzgajivača irvasa.

Tokom narednog perioda, Udruženje namerava da isproba ovaj sprej na brojnim životinjama u određenim oblastima Laponije.

Via Yle Uutiset


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services