SVEN MARQUARDT - berlinski fotograf i legenda kluba Berghain dolazi u Beograd!

kc grad, sven marquardt

Nemački fotograf Sven Marquardt boraviće u Beogradu tokom juna meseca u okviru projekta Artist in Residence. 

Nemački fotograf Sven Marquardt,  5.juna 2017. u Velikoj galeriji kulturnog centra Grad, otvara izložbu ''Future's Past'', sa kojom je već obišao mnogo svetske metropole. Zahvaljujući saradnji KC Grada i Goethe instituta, Sven će tokom trajanja izložbe boraviti Beogradu i to u okviru projekta Artist in Residence, čiji je autor Ljudmila Stratimirović. Kao i u okviru svih rezidentura, umetnik će inspirisan našim gradom stvarati tokom svog boravka.

Svako ko je ušao, ili nije ušao u berlinski klub Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlčuje da li ćete ući u klub ili ne. Svako ko je planirao odlazak u Berghain, zna ili misli da zna strategiju sigurnog ulaska - a o tome može da se sazna i na nekoliko blogova i YouTube tutorijala - ali ne zna, ili možda ne zna, da je Marquardt od 2007. godine zaslužan za oblikovanje vizuelnog identiteta Berghainovog labela OstGut Ton.
Možda je zanimljiv podatak i to, da se na omotu albuma jednog od berlinskih tehno producenata Len Fakija, nalazi upravo njegova fotografija - misteriozni portret starije žene, prodornog, ali vrlo dopadljivog pogleda.

Sven-Marquardt-Futures-past-

Marquardt ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno. Njegov rad je i cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj a i sam se susretao sa cenzurom, zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.

Katharina Hausel govori o tome u publikaciji Bygone in the Future: ''Marquardtu je bilo zabranjeno da šeta centralnim delom Istočnog Berlina, a iako je tada radio za modni časopis Sybille i bio najmlađi fotograf u redakciji, nije mogao da se susreće sa glavnom urednicom, koja je bila vrlo zadovoljna njegovim fotografijama''.

Sven-Marquardt-Futures-past-

Sven Marquardt je fotograf koji je cenjen i u modnom svetu, te je pre nekoliko godina dizajnirao limitiranu kolekciju majica za poznati brend Hugo Boss, sarađivao je sa poznatim brendom Levi's a krajem prošle godine je bio glavni fotograf kampanje nemačkog brenda ITEM m6.

Izložba ''Future's Past'' reflektuje tri decenije njegovog rada, greyscale fotografije nabijene su simbolizmom kao i referencama iz istorije umetnosti, koje nisu tako lako uočljive i zahtevaju pažljivo posmatranje. Rad na ulazu Berghaina, svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sam preferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pretvara u spontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima i rekvizitom. Sve je u jakom kontrastu pa otuda i odabir crno-bele tehnike, koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje delova prošlosti u budućnost i sadašnjost, predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu koju će publika moći da isprati na izložbi sve do 17. juna.

Sven Marquardt
''Future's Past''
Artist In Residence
5. – 17. jun 2017.
Velika galerija Kulturnog centra GRAD

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services